Paikallisuutiset

Ruokailua ja rentoa yhdessäoloa — tällaista ohjelmaa yritykset ja yhdistykset tapaavat valmistella pikkujouluihinsa

Pikkujoulut ovat kiitos yrityksen työntekijöille. Ne voivat olla työpaikan ainoa yhteinen juhla.

Jouluruokailua, teema-asuja, stand up -komiikkaa, joululauluja. Muun muassa tällaista ohjelmaa on yrityksillä ja yhteisöillä pikkujouluissaan.

Kajaanilaisessa Rakennusliike Halonen Oy:ssä pikkujouluja vietetään perinteisen jouluruokailun äärellä porukalla vapaamuotoisesti jutustellen, kertoo toimitusjohtaja Jussi Arffman.

– Siihen sitten vielä muut illanvietot päälle. Pikkujoulumme ovat perinteiset. Ei mitään hirmuisen isoja krumeluureja ole ollut, vaan tärkeintä on yhteinen kokoontuminen.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Pikkujouluvalmistelut hoituvat siksi kevyesti. Juhlahetkeä yrityksessä vietetään pari viikkoa ennen varsinaisia joulunpyhiä.

– Valmistelut tuppaavat unohtumaan marraskuun loppupuolelle, kun rupeamme haahuilemaan, että pitäisihän ne pikkujoulutkin saada aikaiseksi, Arffman naurahtaa.

Pikkujouluihin osallistuu usein 15–20 yrityksen työntekijää — kirvesmiehiä, rakennusalan työntekijöitä, työnjohtoa ja toimistohenkilöitä —, eli karkeasti arvioiden puolet työntekijöistä. Aiemmin on pidetty myös kesäjuhlia, mutta koronan vuoksi pikkujoulut ovat jääneet vuoden kohokohdaksi.

– Koska ne ovat vuoden ainoat juhlat, missä olemme kaikki koolla, on se yrityksen työntekijöille kiitoksen sekä rennon keskustelun paikka, missä tapaamme vapaammissa olosuhteissa kuin työmaalla.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Joulupukki ei ole Rakennusliike Halonen Oy:n pikkujouluissa ehtinyt käymään, vaikka lahjoja on kyllä työntekijöille toimitettu.

– Seuraaviin pikkujouluihin voisimme hänet kyllä kutsuakin, hän varmaan mielellään tulisi, Arffman tuumaa.

WinterOpen on monen yrityksen pikkujoulujen viettokohde, kertoo SuperJymyn palvelupäällikkö Kaisa Schroderus. Kuva: Arkisto

Sotkamossa SuperJymyn palvelupäällikkö Kaisa Schroderus kertoo joukkueiden juhlivan pikkujoulua harjoitusten sekä yhdessä olon merkeissä.

– Monesti pikkujouluharjoituksissa pelaajat pukeutuvat teeman mukaisesti, siellä on ruokailua ja yhdessäoloa, Schroderus sanoo.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Schroderus näkee työssään pikkujoulun enemmän palveluntarjoajan näkökulmasta, sillä on hän järjestämässä perinteistä pikkujoulutapahtumaa, marraskuun WinterOpenia.

– Nimenomaan yritysten pikkujoulumyynti tässä tapahtumassa on kova. Paljon yritykset ostavat paketteja ja tulevat viettämään viikonloppua työporukan kanssa.

Schroderus toteaa, että yritykset haluavat palkita työntekijänsä panostamalla pikkujouluihin.

Seitsemän kunnan alueella toimiva Koillismaan Osuuskauppa ottaa pikkujoulujen järjestelyissä huomioon eri yksiköiden väliset pitkät välimatkat.

– Kierrätämme pikkujoulupaikkoja toimialueellamme mahdollisuuksien mukaan, jotta osallistumaan pääsisi lähellä. Järjestämme tarvittaessa yhteiskuljetukset pikkujouluihin eri paikkakunnilta ja majoitukset pikkujoulupaikalla. Tarkastelemme myös tarvittaessa yksiköittemme aukioloja, jotta mahdollistaisimme henkilökuntamme osallistumisen tilaisuuksiin, Kuusamon Osuuskaupan kehityspäällikkö Kimmo Niikkonen kertoo.

Koillismaan Osuuskaupan pikkujouluihin osallistuu keskimäärin 150 henkilöä. Iso henkilömäärä rajoittaa paikkavalikoimaa.

Niikkosen kokemuksen mukaan pikkujouluissa parhaiten toimiva konsepi koostuu perinteisestä joulubuffasta, mukavasta ja rennosta yhdessäolosta sekä ohjelmasta. Mukavan tunnelman ja hyvän yhteishengen luominen on tärkeää.

– Osuuskauppaväki tykkää laittaa jalalla koreasti, joten sopiva bile- tai tanssimusiikki toimii aina. Myös stand up -komikkaa on esitetty tilaisuuksissamme.

Mieleenpainuva tilaisuus oli koronavuosien jälkeen toukokuussa 2022 järjestetty yhdistetty ”afterpikkujoulu” ja Koillismaan osuuskaupan 115-vuotisjuhla.

– Henkilökunnan kanssa juhlittiin yhdessä Posion Himmerkissä, missä esiintyi nuori oululainen taikuri Elias Kvist ja kuusamolainen bilebändi Flashback, Niikkonen muistelee.

Tänä vuonna Koillismaan Osuuskauppa järjestää henkilöstölleen perinteiset pikkujoulut marraskuussa. Paikka on vielä yllätys.

Suomussalmen K-Supermarketin henkilökunta on viime vuosina juhlinut pikkujouluja tammikuussa.

Kauppias Kaisa Jokiperän mukaan kaupan alalla on kiireistä ja henkilökunnalla on usein omia pikkujouluja joulun alla, joten on ollut mielekästä juhlia vasta joulun jälkeen.

– Pikkujoulut suunnitellaan usein henkilökunnan toiveita kuunnellen yhteistyössä työnantajan kanssa. Ohjelma vaihtelee vuosittain. Meillä on ollut esimerkiksi stand up -komiikkaa, teatteria, virkistystä kylpylässä ja livemusiikkia.

Henkilökunnalle pikkujoulut on odotettu tapahtuma.

– Suurin osa osallistuu. Erityisesti herkullinen jouluruoka on se, jota kaikki odottavat vesi kielellä.

Suomussalmella työnantaja kustantaa kaiken pikkujouluissa, joten se ei aiheuta kustannuksia henkilökunnalle.

– Budjetoimme koko vuoden virkistysrahat, joista pikkujoulut on yksi osa.

Pikkujouluissa lahjoja ei jaeta, mutta henkilökunta saa omansa pukilta.

– Emme ole jakaneet joululahjoja keskenään pikkujoulussa, mutta ennen joulua olemme muistaneet henkilökuntaa joululahjalla.

Noin 360-jäsenisessä Eläkeliiton Kuhmon yhdistyksessä toimii oma Ketterät-kuoro, jolla on taito laulaa myös tulevissa yhdistyksen joulutapahtumissa. Kuva: Antero Komulainen

Monien kainuulaisten eläkeläisyhdistysten toiminta ja hallinto on hyvin organisoitua. Eläkeläistoiminnassa osataan järjestää joulutapahtumia, kun koko vuosi kesää lukuun ottamatta on normaalisti vilkasta kokoontumisaikaa.

Esimerkiksi Eläkeliiton Kuhmon yhdistyksen hallituksessa on lähes 10 henkilöä, joilla on muun muassa somevastaava ja ohjelma- ja arpajaistoimikunta ympärillään. Kauneimpien joululaulujen tapahtuma on tulossa 7. joulukuuta. Siihen osallistuu toistasataa henkilöä. Kuhmon yhdistyksellä on oma kuorokin, Ketterien kuoro, jota johtaa dir. cant. Mauri Kuula. Kun koko yhdistyksessä on peräti noin 360 jäsentä, niin eläkeläisten kokoontumispaikka Tarinatupa meinaa käydä ahtaaksi yhteisten joululaulujen aikaan.

Yhdistyksen omassa Kauneimmat joululaulut -tapahtumassa lauletaan, juodaan torttukahvit, ja vierailijoita ovat seurakunnan edustaja ja joulupukki. Organisaation tasosta kertoo, että järjestelyissä tehtäviä ottaa hoitaakseen ohjelmatoimikunta, keittiö-, vapaaehtois-, kotisivu- ja arpajaisvastaavat.

– Lyömme aikaisin ohjelmat lukkoon. Meillä on aktiivisia jäsenenä, talkoolaisia ja hyvät toimikunnat, toteaa Kuhmon yhdistyksen puheenjohtaja Eila Kyllönen.

Kajaanissa eläkeläistoiminnan yksi vahvuus on yhteistyö ja -toiminta yli yhdistysrajojen. Joulukuussa Kajaanissa valitaan Vuoden eläkeläinen, ja silloin Kajaanin kaupunki tarjoaa pullakahvit. Kaukametsän sali on yleensä tapahtuman aikaan täynnä.

Eläkeläisyhdistykset ja -kerhot ovat paikoin havainneet, että korona-ajan jälkeen eri kerhoihin voisi tulla enemmänkin osallistujia. Osallistujat jäävät nyt liian paljon kotiin. Toisaalta eläkeläiset seuraavat, mikä on syksyn rokotustilanne ja mikä loppuvuoden aikana uuden koronavariantin tilanne.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä