Ajankohtaista

Hartaushetki metsässä Kuusamon ensimmäisen kirkon paikalla avasi seurakunnan 350-vuotisjuhlaviikon. Kuva: Mirkku Halonen

Saarnatupa oli Kuusamon ensimmäinen kirkko

Seurakunnan juhlaviikko avattiin hartaushetkellä Henrikin kirkon paikalla.

Henricus Cajanus oli Kemin Lapin seurakunnan toinen kirkkoherra. Tämä kirkonmies halusi saada keinoja kaihtamatta seurakunnan keskuksen nykyiseen Kuusamoon, joka oli osa tätä valtavan laajaa pohjoista seurakuntaa. Cajanus käytti sukulaissuhteitaan ja sai luvan saarnatuvalle.

Kuusamon kylässä pidettiin rovastinkäräjät joulukuussa 1685. Kylässä oli 34 uudisasukasperhettä ja 194 sielua eli asukasta. Käräjillä määriteltiin tulevan saarnatuvan paikka Torangintaipaleelle. Rakennus valmistui 1687.

Neljän huoneen rakennus oli sekä kirkko että papin asunto, kunnes oikea kirkko rakennettaisiin. Tuvassa pidettiin jumalanpalveluksia pari kertaa vuodessa. Kolmas kirkkoherra Samuel Juleniuskin lienee asunut saarnatuvassa, sillä hänen ajaltaan on säilynyt dokumentti elämästä Kuusamossa. Julenius valitti metelistä, jota kirkkokansa piti yöllä joulun aikana paloviinapäissään.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Saarnatuvan ympärillä oletetaan olleen pieniä kirkkotupia, joissa kaukaa kirkonmenoja varten saapuneet seurakuntalaiset majoittuivat ja säilyttivät tavaroitaan. Kirkon vieressä oli viinikellari ja sen lähellä hautausmaa. Emme tiedä, onko Kuusamon ensimmäinen kirkko purettu tai onko se ehkä tuhoutunut tulipalossa. Rakennuksesta ei ole säilynyt kuvaa eikä rakennuspiirustuksia.

Kirkkoherra Antti Poukkula kirjoitti varhaisista virkaveljistään Paimenten kronikan. Poukkula halusi kutsua saarnatupaa rakennuttajansa mukaan Henrikin kirkoksi.

Kuusamon seurakunnan historiasta tarinoi kotiseutuneuvos Helena Palosaari saarnatuvan paikalla sunnuntaina. Hartaushetki metsässä avasi seurakunnan 350-vuotisjuhlaviikon, joka huipentuu piispanmessuun ja 350-vuotisjuhlaan sunnuntaina 20. elokuuta.

Yhteistä iloa seurakunnalle on luvassa jo viikolla. Torstaina on musiikkituokio kirkossa ja perjantaina lauletaan yhdessä nuotiotulilla. Lauantaina aamupäivällä pikkukirkko kutsuu lapsiperheitä Tapahtumatorille. Iltapäivällä lauletaan virsiä seuroissa Kotiseutumuseolla ja virittäydytään pyhäpäivään iltavirrellä ja iltasoitolla Kirkkotarhassa.