Paikallisuutiset

Sähkötupakan käyttö alaikäisillä huolettaa myös Kuusamossa

Vapettamisen eli sähkötupakan käytön suosio on noussut räjähdyksenomaisesti viime vuosien aikana. Aikaisemmin käyttäjät olivat yläkoulu -ikäisiä, mutta nyt jopa kahdeksanvuotiaat polttelevat sähkötupakkaa. Kuusamon kuapungilla koulukohtauttajana työskentelevä Susan Virkkula on huolissaan siitä, että Kuusamossakin yhä nuoremmat sortuvat näihin kokeiluihin. Aiheesta puhutaan Nilonkankaan koulun vanhempainillassa lokakuussa.

Kuusamon kaupungin kasvatus- ja sivistystoimi järjestää Perheille paras hetki -kohtaamisten tapahtumasarjan. Joka kuukaudelle on oma teemansa. Syyskuussa puhuttiin kiusaamisesta ja nyt lokakuussa kerrotaan päihteiden vaaroista.

Mukana tietoa jakamassa ovat nuorisotyötä tekevä Saapas Kuusamo, sairaanhoitaja sekä poliisi. Illan aikana kuullaan myös huoltajan puheenvuoro.

– Pääasiallisestihan nämä vitos- kutoset elävät sitä elämää, mitä heidän ikäisten pitääkin, mutta sitten sieltä nousee sellaisia piikkejä, toteaa Susan Virkkula.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Tämän ikäisille pidetään yksi päihdeteema -tunti lukuvuodessa. Yleensä tähän on varattu tunti aikaa, mutta edellisellä kerralla tunti venyi kahdeksi. Virkkulan mukaan nuoret ovat oikeasti kiinnostuneita siitä, miten päihteet vaikuttavat heidän terveyteensä.

Susan Virkkula on tehnyt nuorten kanssa töitä toistakymmentä vuotta. Kuva: Leena Klemi-Lohiniva

Susan Virkkula on itse neljän lapsen äiti ja tehnyt monenlaista työtä kaikenikäisten nuorten kanssa toistakymmentä vuotta ennen siirtymistään koulukohtauttajan työhön. Koulutukseltaa hän on liikunnanohjaaja. Hän tekee edelleen Saappaassa vapaaehtoistyötä ja on ollut mukana myös Walkersissa. Koulukohtauttajana hän liikkuu eri kouluilla nuorten parissa, mutta on opetukseen sitomaton työntekijä. Virkkulan omat lapset ovat jo kaikki täysikäisiä eikä päihde -keskusteluja enää heillä kotona käydä.

– Kyllä näistä asioista aikanaan keskusteltiin paljonkin. Nyt he ovat jo aikuisia, miettii Susan Virkkula omia lapsiaan.

Päihteet piti olla teemana myös Rukan koulun vanhempainillassa, mutta ilta on osanottajien vähäisen määrän vuoksi peruttu. Ilmoittautuneita oli alle 10 eikä etäyhteys -mahdollisuuteen tarttunut kuin muutama. Seuraava teemailta on Nilon koululla 19.10.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Sähkösavukkeissa on syöpää aiheuttavia, tupakalle ominaisia nitrosamiineja. Sähkösavukenesteistä on löytynyt lisäksi dietyleeniglykoli -myrkkyä, raskasmetalleja sekä lääkeaineita. Sähkötupakka on akkukäyttöinen laite, jolla kuumennetaan laitteen säiliössä olevaa nestettä hengitettäväksi aerosoliksi.

Sähkötupakka ei välttämättä haise tupakalle. Makuina ja sitä kautta myös hajuina voi olla esimerkiksi omenaa, purkkaa tai vaikka juustokakkua. Nuoret eivät pidä vapettamista vaarallisena, vaikka kukaan ei ihan varmasti tiedä, mitä keuhkoon vedettävät aerosolit sisältävät. Monen nuoren vapettaminen paljastuu ylimääräisenä rahan tarpeena.

Vaikka kaikkien tupakkatuotteiden ja tupakointivälineiden myynti ja välitys alle 18-vuotiaille on laissa kiellettyä, kulkeutuu niitä alaikäisille kavereiden ja somen kautta.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä