Paikallisuutiset

Senioreita kannustetaan jumpalle - Kuusamon kaupungin ryhmäliikuntavuoroihin alkaa maanantaina tutustumisviikot

Marjatta Karvonen (vas.), Henna Niva, Sisko Meskus ja Kaija Manninen mallasivat vesijumppaliikkeitä valokuvaajan pyynnöstä. Sekä vesijumppa että -juoksu ja uinti kuuluvat naisnelikon harrastuksiin.
Marjatta Karvonen (vas.), Henna Niva, Sisko Meskus ja Kaija Manninen mallasivat vesijumppaliikkeitä valokuvaajan pyynnöstä. Sekä vesijumppa että -juoksu ja uinti kuuluvat naisnelikon harrastuksiin. Kuva: Hanna Rautio

Kuusamo

Eri tahojen järjestämät ryhmäliikunnat starttailevat pikkuhiljaa elokuun edetessä. Kuusamon kaupungin liikuntapalveluita on tarjolla perinteiseen tapaan ryhmiteltynä senioreille, työikäisille ja aikuisille, nuorille sekä maksuttomina perheille ja työttömille.

- Seniorit huolestuttavat tällä hetkellä eniten. Senioripassien määrässä on tapahtunut koronavuosina merkittävä pudotus. Liikkumattomuus alkaa näky nopeasti toimintakyvyssä, kun sekä liikkumis- että sosiaaliset ympäristöt ovat kaventuneet. Nyt kannattaa aktivoitua liikenteeseen, kannustaa kaupungin vastaava liikunnanohjaaja Annemari Nieminen.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

- Jos on ollut kaksi vuotta liikkumatta, kannattaa valita kevyempiä jumppia ja liikuntamuotoja. Jokaisen taso huomioidaan ohjatuilla tunneilla.

Hälyttäviä merkkejä kunnon heikentymisessä ovat, jos esimerkiksi sängystä nouseminen on vaikeaa, ei jaksa enää kantaa kauppakasseja tai portaiden nousu hengästyttää normaalia enemmän, Nieminen ja senioreiden ryhmäliikuntaa ohjaava Tiina Onkamo listaavat.

- Työikäisillä taas työssä jaksaminen voi heikentyä, Onkamo jatkaa.

Yli 65-vuotiaille suunnattu senioripassi on varsin edullinen, alle neljällä kympillä pääsee vuoden ajan uimaan, vesijuoksemaan ja -jumppaan, kuntosalille ja liikuntapalveluiden järjestämiin liikuntaryhmiin.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Nieminen hoksauttaa, että kyseisen passin voi hankkia myös ulkopaikkakuntalainen ja Kuusamossa lomaileva henkilö.

Aikuisten ryhmäliikuntaan tulee uutena mukaan tanssillinen jumppa. Body pumpin poisjääntiä on jo ehditty kysellä somessa, mutta Niemisen mukaan tuntivalikoima on koottu viime kevään kävijämäärien pohjalta.

13-18-vuotiaille suunnattu action-passi on ollut käytössä jo vuosikymmeniä. Viime lukuvuonna passeja lunastettiin koronasta huolimatta mukava määrä 207 kappaletta. Aiempien lukuvuosien lukemat olivat 125 ja 135. Huippuvuosi on ollut 2012-2013, jolloin käyttäjiä oli 239 henkeä.

Nieminen sanoo, että nuorten passia kohdennetaan niille, joita ei enää seuraliikunta ja -harrastaminen kiinnosta. Passin lunastaneet saavat käyttää vapaasti kuntosalia ja uimahallia tiettyinä aikoina, osallistua ryhmäliikuntoihin ja varata vuoroja muun muassa pingikseen, sulkapalloon ja yleisurheilutilaan ja trampoliinille.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Perheille on maksutta ohjelmassa perheuintia, liikuntasalin perheliikuntavuoro, luisteluvuoro ja vesipeuhua lapsille. Työttömille on ilmainen kuntosali- tai uintivuoro kahdesti viikossa.

- Liikuntasali on perheiden vuoroista ollut vähiten käytössä. Perhevuoroissa on ideana oppia liikkumaan yhdessä pienestä pitäen, Nieminen sanoo.

Vauhdikkaampiin ryhmäliikuntoihin on tällä viikolla (22. elokuuta alkaen) maksuton tutustuminen. Senioriryhmien tutustumisviikko on maanantaina 29. elokuuta alkavalla viikolla.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä