Mielipiteet

Squashkenttien käytöstä suunnitelma

Kuusamon Keilahallilla sijaitsevien squashkenttien osalta Kuusamon EräVeikkojen toiminnanjohtajan mukaan on suunnitelmissa muuttaa toisen kentän käyttöä siten, että kenttä vuokrataan Kuusamon Painipojille. Tällöin kentälle asennettaisiin tatamit lattialle.

Squashin pelaaminen ei luonnollisesti tällöin onnistu kyseessä olevalla kentällä. Toiminnanjohtajan suunnitelma on monessakin mielessä vähintäänkin kyseenalainen, kun sitä ajattelee maalais- tai kaupunkilaisjärjellä. Tässäpä perusteita suunnitelman järjettömyyteen.

Kuusamon kaupunki on tehnyt hiljattain mittavan investoinnin squashkenttien lattiamateriaaleihin. Kaupunki vaihtoi lattiamateriaalin paikallisen squashseuran SC-Rukan toiveiden mukaisesti pyökistä tammiparkettiin.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Lattiat ja kenttien kunto on saanut runsaasti kiitosta sekä paikallisilta harrastajilta että etelästä tulevilta harrastajilta. Squashikoni Kale Leskinen totesikin lattioiden olevan parhaat, joissa hän on pelannut. Tatamien asentamisen myötä on ilmeinen vaara, että lattian kunto kärsii ja aiheuttaa lian myötä liukkautta.

Squashkentän muuttaminen painisaliksi muodostaa myös turvallisuusriskin betonisten seinien sekä tilan vähyyden vuoksi. Squashkentän pohjapinta-ala on n. 60 neliömetriä kun painitatami vaatisi turva-alue huomioiden 144 neliömetriä.

Toiminnanjohtaja perustelee squashkentän muuttamista painisaliksi kenttien käytön vähäisyydellä. Edellä mainittuun voidaan sanoa, että Erä-Veikot on sen itse aiheuttanut omalla toiminnallaan. Erä-Veikot on nostanut koululaishinnan 3.5 euroon per oppilas. Hinta saattaa olla kallein koululaishinta koko valtakunnassamme.

Edellä mainittu koululaishinnoittelu on aiheuttanut sen, että koulujen käyttö sekä squashkentillä että keilaradoilla on minimaalista johtuen siitä, että koulunkäynti liikunta mukaan lukien pitäisi olla nykylain mukaan ilmaista.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Millaista vahinkoa squashkentän muuttaminen aiheuttaisi squashin harrastamiselle Kuusamossa? Vastaus on, että vahinko olisi korvaamaton.

Squashin harrastamisen on todettu tutkimusten mukaan edistävän terveyttä monellakin tavalla, keho ja mieli kiittää. Lajin harrastamisessa Kuusamossa on ollut nousua viime aikoina. Harrastajia voisi toki enemmänkin olla, mutta lajiin on tullut lisää kuntopelaajia nimenomaisesti tällä kaudella.

Nilon koulun oppilaat ovat tulossa testaamaan lajia ensi viikolla vapaaehtoispohjalta. Valittavista lajeista squash on saavuttanut suurta kiinnostusta.

Toiveissa on, että laji olisi siten myös Kuusamon Harrastamisen mallissa mukana jatkossa. Laji-ihmiset allekirjoittanut mukaan lukien on mukana toiminnassa. Kesällä lapsille pidettävillä Sporttiviikoilla squash on useita vuosia ollut kohtuullisen suosittu laji lapsien keskuudessa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kentän muuttaminen painisaliksi olisi täystyrmäys paikalliselle squashin erikoisseuralle SC-Rukalle monessakin mielessä. SC-Rukan edustusjoukkue pelaa SM-liigaa ja 2-joukkue 1.-divisioonaa.

Seuraillat ja joukkueiden yhteisharjoitukset loppuisivat kentän menettämisen myötä. Urheilu ja treenit ovat hikoilun lisäksi vähintään yhtä tärkeitä yhteisöllisyyden ja sosiaalisuuden kannalta harrastajilleen. Yksi ainoa kenttä olisi kuolinisku yhteistreeneille.

Keilahallin squashkentät ovat ainoa paikka Kuusamossa missä lajia voidaan harrastaa. Mielestäni hallinpitäjällä on myös moraalinen vastuu edistää kaikin tavoin lajin harrastamista.

Toivottavasti liikuntatoimi ja kaupungin päättäjät puuttuvat asioiden kulkuun. Painipojille löytyy kyllä tilat liikuntahallilta tai sitten jostain muualta, kun kaupunki ja rehti urheiluväki alkaa toimia.

Squashkentille voidaan hakea myös uutta vuokralaista. Vuokralainen voisi olla paikallinen squashseura tai yksityinen ja vuokraehdot samat kuin nykyisellä.

Olennaista siis on, että kaupunki ja hallinpitäjä arvostavat lajia ja lajin harrastajia. On aika toimia.

Kari Niskala,

liikunnanopettaja, SC-Rukan pj.

// Juttua muokattu 23.5. kello 10.39 Kari Niskalan lähettämän päivitetyn version mukaiseksi: lisätty tieto Nilon koulun oppilaiden tulosta testaamaan lajia ensi viikolla. Muutettu myös lause: "Squash on tulossa myös Harrastamisen Kuusamon malliin, joka on suunnattu erityisesti lapsille ja koululaisille“ muotoon: ”Toiveissa on, että laji olisi siten myös Kuusamon Harrastamisen mallissa mukana jatkossa“. Lisätty myös lause ”Laji-ihmiset allekirjoittanut mukaan lukien on mukana toiminnassa.“ Lisäksi tekstistä on poistettu lause: "Hajoita ja hallitse tyyli on jotain muuta kuin edellä mainittua". //