Tapahtumajutut

Taidepatikka vie kaksi taiteilijaa eri välineillä Sallasta Posiolle ‒ seuraa etänä tai lähde matkalle mukaan

Teatteritaiteilijat Hanna-Leena Metsävainio (vasemmalla) ja Anne Niskanen veivät yleisön Salmivaarassa savottatarinoiden maailmaan toukokuun alussa kulttuurikiertueellaan. Piste Kollektiivin taiteilijat ovat tuoneet kulttuuria ikäihmisten ja muidenkin arkeen jo useiden vuosien ajan. Viime vuonna päättynyt Pohjoisen uudet polut -hanke sai tänä vuonna jatkoa Pohjoisen uudet polut – polku naapuriin -hankkeesta, jossa toiminta keskittyy Sallaan ja Posiolle. Ensimmäistä hanketta koordinoi Piste Kollektiivi ja toista Sallan kunnan kulttuuripalvelut. Kuva: Terttu Pohtila, Koti-Lapin arkisto

Polku naapuriin -taidepatikka on erityinen tempaus. Matkan varrelle mahtuu niin 60-luvun tanssitunnelmaa kuin kihlajaisvenekin. Tempaus päättyy Maaninkavaaran koululle, jossa osallistujat pääsevät mukaan vanhan ajan oppitunnille.

Polku naapuriin -taidepatikka on kahden teatteritaiteilijan, Anne Niskasen ja Hanna-Leena Metsävainion, luoma patikointia ja taide-elämyksiä yhdistävä kokonaisuus.

Taidepatikka kulkee kahden päivän ajan naapurista naapuriin: Sallan Morottajasta Karhujärvelle ja aina Posion Maaninkavaaraan saakka.

Matkaa taiteilijat taittavat polkupyörillä, jalan ja veneellä. Katsojat voivat halutessaan kulkea joitain pätkiä mukana, tulla ihmettelemään taukotaitaiteilua tai seurata taukopaikkojen taidetta etänä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Taiteilijat kertovat tiedotteessaan, että kaikki patikan varrella koettava on saanut innoituksensa alueen tarinoista ja historiasta. Yhdistävänä teemana patikan taiteelle on "Suuret tunteet".

Aikataulut ja etäkatselulinkit luvassa

Ohjelmaa voi seurata etänä Youtuben välityksellä.

Lisätietoa löytyy Polku naapuriin -Facebook-tapahtumasta ja Sallan kunnan sivuilta.

Tapahtuma on osa Sallan ja Posion kunnan sekä Piste Kollektiivin Pohjoisen uudet polut -hanketta ja sitä rahoittaa Taiteen edistämiskeskus Taike.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Niskanen ja Metsävainio ovat kiertäneet tuomassa kulttuuria kyliin aikaisemminkin.

Taidepatikan reitti ja aikataulut

Taidepatikka alkaa Sallan Morottajan Esulta perjantaina 1.9. kello 16.

Ensimmäinen taide-elämys on liftarityttöjen Lailan ja Leilan nostalgiatanssituokio 60-luvun hengessä. Tanssihetkeen voi osallistua tulemalla paikan päälle ja halutessaan pukeutumalla ajan hengen mukaan tai seuraamalla etänä. Laila ja Leila jatkavat tanssituksen jälkeen matkaa polkupyörillä ja suuntaavat noin 10 kilometrin mittaiselle pyöräilytaipaleelle Hietajärven ympäri kohti Karhujärven myllyraunioiden iltatulia kello 19. Mukaan voi liittyä pyöräilemään, tulemalla tulistelemaan myllylle tai etänä seuraten.

Lauantaina 2.9. kello 10 Karhujärven rannalta matkaan lähtee kihlajaisvene, joka juhlistaa rakkautta ja nuorta lempeä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Romanttiselle venematkalle voi liittyä omalla veneellä tai seuraamalla etänä. Karhujärvellä yksi etätaidelähetys saadaan myös järven saarelta.

Rantautuessaan Maaninkavaaraan taiteilijat jatkavat matkaa polkupyörillä ja taidelähetyksissä muun muassa muistellaan Amerikkaan lähtijöitä, vieraillaan grammarikivellä ja saadaan postikortteja menneisyydestä.

Lauantain taidehetkiä voi tulla etänä seuraamaan Maaninkavaaran koululle screeniltä kello 10‒16 ja samalla osallistua yhdessä kyläläisten kanssa Polku naapuriin -yhteisötaideteoksen valmistamiseen.

Taidepatikka päättyy lauantaina Maaninkavaaran koululle, jossa osallistujat pääsevät mukaan vanhan ajan oppitunnille, kun palataan historiassa taaksepäin hetkeen kun kylälle saapui ensimmäinen opettaja.

Polku naapuriin -taidepatikka

Morottaja‒Karhujärvi‒Maaninkavaara

pe 1.9. ‒ la 2.9 2023

Pe 1.9.

16:00-16:30 60-LUVUN NOSTALGIATANSSIHETKI LAILAN JA LEILAN TAHTIIN, Morottajan Esu (Joutsijärventie 52) VOI TULLA PAIKALLE TAI SEURATA ETÄNÄ KLO 16:10-16.30

16:30-19:00 PYÖRÄRETKI ”LEILAN” JOHDATTAMANA, Morottajan esulta Hietajärven ympäri (n.10km) Niskakosken myllyn rauniolle, EI ETÄSEURANTAA. Mukaan pyöräilemään voi halutessaan tulla omalla polkupyörällä ja omin virvokkein

19:00-20:30 VANHAN MYLLYN ILTATULET (KARHUJÄRVENTIE 350), Ohjelmassa lyhyt esitys ja iltatulistelua myllyn raunioilla. VOI TULLA PAIKALLE TAI SEURATA ETÄNÄ KLO 19:15-19.35.Mukaan makkaraa ym. evästä sekä halutessasi retkituoli tai pilkkijakkara

La 2.9.

LÄHETYSTÄ VOI TULLA SEURAAMAAN YHDESSÄ MAANINKAVAARAN KOULULLE JA TEKEMÄÄN SAMALLA YHTEISÖTAIDETEOSTA. Osoite: Valtatieviisi 744, 98780 Posio.

9:30-9:50 KIHLAJAISVENE, pieni esitys, NISKALAN RANTA (Karhujärventie 350). VOI TULLA PAIKALLE TAI SEURATA ETÄNÄ KLO 9.35-9:50

10:30 KOTASAARI: Historiakatsaus , VAIN ETÄSEURANTA 10.30-10.40

11.15-12:30: KIRJEITÄ AIKOJEN TAKAA. VAIN ETÄSEURANTA klo 11:15-12:30

13.00 KEMPPAISEN PALO, PERFORMANSSI. VAIN ETÄSEURANTA KLO 13:00-13.10

14:00 AMERIKKAAN LÄHTÖ, nukketeatterinumero, Maaninkavaarantie 433 piha. VOI TULLA PAIKALLE TAI SEURATA ETÄNÄ KLO14:05-14:15

15:15-15:30 GRAMMARIKIVI, tanssillinen esitys ja mahdollisuus pieneen yhteistanssiin.VOI TULLA PAIKALLE TAI SEURATA ETÄNÄ KLO 15.20-15.30

16:30-16:45 VANHANAJAN OPPITUNTI Maaninkavaaran koulu. VOI TULLA PAIKALLE TAI SEURATA ETÄNÄ KLO 16.30-16.45