Paikallisuutiset

Henriikka Puolakanahon mukaan puutavara-autonkuljettajana pärjäävät henkilöt, jotka pystyvät itsenäiseen työskentelyyn, ovat vastuuntuntoisia ja paineensietokykyisiä. Kuva: Riitta Hanhela ja Liisa Turvanen

Taivalkoskelainen Henriikka on puutavara-auton ratissa omalla paikalla

Taivalkosken yksikön konevaltaisille koulutusaloille, metsä-, kaivos- ja maarakennuskoneenkuljetusala, hakeutuu yhä useammin myös naisopiskelijoita.

OSAO:n Taivalkosken yksiköstä juuri valmistunut Henriikka Puolakanaho tuntee olevansa juuri oikeassa paikassa puutavara-auton ratissa. Pitkäaikainen haave ammattiin valmistumisesta toteutui, kun Puolakanaho sai viimeisen metsäalan perustutkinnon osion valmiiksi.

Kipinän ammattiin hän kertoo saaneensa jo alakouluikäisenä istuessaan isänsä kyydissä puutavara-autossa. Haave ammatista vahvistui yläkoulussa, kun Puolakanaho tutustui OSAO:n avoimien ovien tapahtumaan Taivalkosken yksikössä.

Opiskelu alkoi syksyllä 2020 ja nyt Henriikka Puolakanaho valmistui yleensä miehisenä pidettyyn ammattiin. Tosiasia kuitenkin on, että Taivalkosken yksikön konevaltaisille koulutusaloille (metsä-, kaivos- ja maarakennuskoneenkuljetusala) hakeutuu yhä useammin myös naisopiskelijoita.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Kohtelu koulussa oli kaikille tasapuolista sukupuolesta riippumatta. En koe, että minulta olisi vaadittu yhtään enempää tai vähempää kuin muiltakaan opiskelijoilta, Puolakanaho sanoo.

Hänen mukaansa alalla pärjäävät henkilöt, jotka pystyvät itsenäiseen työskentelyyn, ovat vastuuntuntoisia ja paineensietokykyisiä. Eikä hurtti huumori ole todellakaan haitaksi.

Ensimmäisenä ja toisena opiskeluvuotena opinnoissa keskityttiin metsätraktorin käyttöön ja huoltoon, simulaattoriharjoituksiin sekä metsänhoitoon liittyviin opintoihin. Näiden rinnalla opiskeltiin ammatillisia teoriaopintoja sekä kaikkiin perustutkintoihin liittyviä yhteisiä aineita. Näihin kuuluvat esim. viestintä- ja vuorovaikutustaidot sekä matematiikka, jota Henriikka toteaa tarvittavan työelämässä joka päivä.

Puolakanaho aloitti toisen vuoden keväällä puutavaran autokuljetuksen ammatilliset suuntautumisopinnot. Osa metsäalan opiskelijoista suuntautui moto-opintoihin ja osa puutavaran lähikuljetukseen.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kolmantena vuonna aloitettiin käytännön ajoharjoittelu aluksi rekan nupilla, myöhemmin yhdistelmäkortin myötä harjoittelu jatkui täysperävaunun kanssa. Normipäivä alkoi aamulla työnjaolla, jonka yhteydessä jokainen teki puutavara-autolle ajoonlähtötarkastuksen ennen kuin autot otettiin liikkeelle.

Metsänhoitoyhdistyksen ja Metsähallituksen ajot suuntautuivat Pölkyn sahoille ja Stora Enson tehtaalle Ouluun. Omassa ammattiosaamisen näytössään Puolakanaho kuljetti kuitukuorman Ämmänsaaren asematerminaaliin.

– Taivalkosken yksikön oppimisympäristössä opettajat ovat alansa ammattilaisia ja opetuksessa käytettävä kalusto ajantasaista, Puolakanaho toteaa.

Hänen opettajansa, lehtori Mikko Horsma kertoo, että koulutukseen sisältyy opiskelijalle maksuttomat C- ja CE- ajokortit sekä kuljetusalan perustason ammattipätevyys. Oppivelvolliselle kuuluu lisäksi maksuton B-ajokortti.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Valmistujaisia juhlittiin 2. kesäkuuta ensin Taivalkosken yksikössä ja myöhemmin kotona. Tällä hetkellä Puolakanaho kertoo keskittyvänsä innolla työnhakuun. Toiveena olisi näin alkuun löytää töitä Taivalkoskelta tai sen lähiympäristöstä.

Riitta Hanhela ja Liisa Turvanen, teksti ja kuva

Jutun kirjoittajat ovat OSAO Taivalkosken yksikön lehtori Riitta Hanhela ja opinto-ohjaaja Liisa Turvanen