Paikallisuutiset

Taivalkoskelle valmistuu sota-ajan perinnehuone

Taivalkoskelle on kevään aikana valmistumassa sota-ajan perinnehuone, joka on peili sota-aikaan Taivalkosken näkökulmasta.

Perinnehuoneeseen tulee lottakanttiini, Sota-aika Taivalkoskella -huone, elokuvahuone, kirjallisuushuone sekä kenttäratahuone.

Euroopan Maaseuturahaston ja Koillismaan Leader ry:n rahoittamassa, Taivalkosken kunnan hallinnoimassa Sota-ajan perinnehuone -hankkeessa ja nyt meneillään olevassa Sotamuistot talteen -hankkeessa on kerätty aineistoa sota-ajan kokeneilta henkilöiltä, veteraanijärjestöiltä, julkisista ja yksityisistä arkistoista sekä Taivalkosken sota-ajasta kertovista kirjoista ja lehtiartikkeleista. Aineisto sisältää asiakirjoja, esineitä, valokuvia, kirjoja, lehtiartikkeleita ja haastatteluja, jotka tulevat esille sekä perinteisinä teksteinä ja kuvina että digitaalisessa muodossa. Lisäksi hankkeissa on tuotettu kenttäradan varrelle ja Taivalkosken keskustaan tulevia maastotauluja.

Rata Korvuanjoen yli Kuva: Sotamuistot talteen -hanke

Taivalkosken kunta on valmistanut koulukeskuksen tuntumassa sijaitsevat tilat sota-ajan perinnehuoneelle ja sen näyttelylle. Kenttäratahistoria on tärkeä osa tulevaa näyttelyä. Saksalaisten jatkosodan aikana vankityövoimalla rakennuttama kenttärata sijaitsi neljän kunnan alueella, Taivalkosken lisäksi Hyrynsalmen, Suomussalmen ja Kuusamon alueella.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Näyttelyä täydentämään toivotaan kenttärataan ja muuhun sota-aikaan liittyviä esine- ja asiakirjalahjoituksia myös muista kunnista. Esineitä ja asiakirjoja voi luovuttaa näyttelyyn myös lainaksi, jolloin luovuttajan omistusoikeus säilyy. Esineluovutuksissa tulee olla yhteydessä kunnan kulttuurituottaja Tiina Luokkaseen.