Paikallisuutiset

Taivalkosken elomarkkinat hyvää elinkeinopolitiikkaa

Elomarkkinat avaa pienyrittäjille ja alkutuottajille tien tuotteiden suoramyyntiin.

Vaikka suuryritykset hallitsevat julkisuutta, niin talouselämä pyörii pitkälle pienten ja keskisuurten yritysten varassa. Pienyrittäjien merkitys hyödykkeiden ja palvelujen tuottajina korostuu, sillä Suomessa yli 40 prosenttia yrityksistä toimii yksin yrittäjänä. Heistä löytyy runsaasti erilaisia tuotteiden tekijöitä. Ongelmana on se, miten tuotteet saadaan vaihdettua rahaksi. Suomalaista päivittäiskauppaa hallitsee 2–3 suurta ketjua. Käsi työntekijöillä ja alku tuottajilla on mahdoton tehtävä päästä tuotteilla ketjun hyllylle. Esteenä on pienet toimitusmäärät ja tiukka ketjun ohjaus. Tuotteista saatava hinta ei useinkaan peitä edes tuotantokustannuksia. Monet pienyrittäjät eivät näe mielekkäänä myydä tuotteitaan marketteihin. Hyllynpää ei anna kasvoja käsin tehdyille tuotteille eikä se kerro tarinoita.

Pienestäkin suoramyyntitoiminnasta saattaa muodostua hyvin merkittävää myyntitoimintaa. Maskun huonekaluketjun omistaja Toivo Sukari opetteli kaupankäynnin alkeita myymällä sian porsaita. Tavaraketju Kärkkäistä pyörittävä Juha Kärkkäinen kierteli aikanaan linja-autolla Pohjois-Suomen markkinoita ja toreja. Tuomaan veljekset vuosia kiersivät lähes kymmenellä linja-autolla myyden kaikkea leivästä pienkoneisiin. Tänä päivänä heidän yritys tunnetaan valtakunnallisena 39 myymälän ketjuna Puuilo.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Ihmiskunnan historiassa ei koskaan ole ollut nykyisenkaltaista ajanjaksoa, jolloin yksityishenkilöt tai pienyritys pystyy haastamaan suuria, jopa kansainvälisiä yrityksiä. Internetin aikakaudella hyvänä esimerkkinä on nuorten pystyttämät pelialan yritykset, joiden arvo on noussut muutamassa vuodessa satojen miljoonien eurojen arvoisiksi. Harvoista torikauppiaista tulee tavaratalon omistajia tai yrityksien pääjohtajia. Monelle meistä riittää se, että olemme kehittäneet tuotteen, joka tekee omistajan tyytyväiseksi ja antaa myyjälle hyvän mielen.

Pienyritystoiminta vaatii rohkeutta, riskinottoa, stressin sietokykyä ja sinnikkyyttä. Yrittäjyys on palkitsevaa. Se antaa sisältöä elämään vaikka aina se ei takaa palkansaajan tasoista toimeentuloa eikä eläkekertymää. Monet yrittäjät ovat henkilöitä, jotka haluavat työskennellä itsenäisesti ja heidän luonteelle ei sovi säännölliset työajat ja palkkatulo. Elomarkkinat antaa tunnettavuutta Taivalkosken kunnalle palvelu- ja kesämatkailukohteena.

Pentti Parviainen, kalatalousyrittäjä