Paikallisuutiset

Kirppispöydiltä saattoi löytää “aarteita”. Kuva: Leena Klemi-Lohiniva

Taivalkosken Jokijärvellä talkoiltiin talvimarkkinat

Wanhan kirkon markkinat todellakin toivat eloa ja iloa Jokijärven kylälle, vaikka Kalle Päätalon veistos katselikin markkinaväkeä lauantaina 18. maaliskuuta sankan lumisateen takaa. Kirppislöytöinä mukaan lähti Pentikin voirasia, keltainen pellavaliina pääsiäispöytään ja arpajaispalkintona täytekakku.

Tapahtumassa oli mukana kirpparikauppiaita ja käsityöläisiä. Myytävänä monenlaista kauneudenhoitoalan tuotteista leivonnaisiin ja kirjoihin. Nälkäisille oli hernekeittoa ja pannaria ja tietysti kahvia ja munkkeja. Lapsille oli oma puuhapaikka yläkerrassa ja pihalla sai ratsastaa Jokiratsut-tallin hevosilla. Mahdollisuus oli myös puolen tunnin hierontaan, jos sellaista oli vailla.

Päätös järjestää markkinat talven keskellä lumen viuhuessa pitkin teitä ja peltoja saattaa kummastuttaa tässä kesätapahtumien Suomessa.

– Miksi ei talvella, kysyy puolestaan kyläseuran aktiivi Raija Karjalainen. On tähän ajankohdan valintaan todellinenkin syy. Saijan Lomakartanolle suunniteltu liikuntapäivä on päätetty jo aiemmin pitää 1.4., joten viime vuoden markkinoiden ajankohta, vappu olisi liian lähellä. Toisaalta Pölkkyteatterin esitysten kanttiinin järjestäminen ja esitysten yhteydessä pidettävä kesänäyttely tulevat vastaan jo toisessa päässä. Näin ollen ajankohta oli ihan oikea.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Viime vuonna tehtiin markkinoille hernekeittoa keskimäärin sadalle, ja kaikki meni. Tänä vuonna ei taida olla ihan niin paljoa väkeä, miettii Raija Karjalainen ja katselee kahvilassa sisään ja ulos kulkevia ihmisiä.

– Kylälle on muuttanut niiden entisten kyläläisten lapsia, jotka ovat joskus lähteneet täältä maailmalle. Täällä on hyvät nettiyhteydet, joten etätöitäkin täällä on helppo tehdä, kertoo kyläseuran sihteeri Leila Kivimäki, joka on asunut Jokijärvellä kymmenkunta vuotta.

– Ja kyllä tänne joku lapsikin aina syntyy, toteaa Raija Karjalainen omasta kylästään.

Jokijärven naapurikylässä on Sorosen kyläkauppa ja alueella on Hutun koulu.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Nuoria saisi olla enemmän, lausuu Jokijärven Kyläseuran puheenjohtaja Veikko Räisänen monen kyläpäällikön yhteisen toiveen. Asukkaita on kylällä tällä hetkellä n. 300. Kesämökkiläisten myötä kyläläisten määrä nousee jopa pariin tuhanteen.

Jokijärven kyläseuran puheenjohtaja, kirjailija Veikko Räisänen oli tuonut markkinoille omaa tuotantoaan. Kyläseuran sihteeri Leila Kivimäki (kesk.) ja hallituksen jäsen Raija Karjalainen huolehtivat markkinoiden yleisestä sujumisesta. Kuva: Leena Klemi-Lohiniva

Veikko Räisänen on sitä mieltä, että Jokijärvellä on eniten toimintaa, jos verrataan muihin Taivalkosken kyliin. Kylätaloa he ovat korjanneet 170 000 eurolla ja talolla on käyttöä melkein joka ilta. Vain keskiviikko on sellainen, jolloin talo on tyhjä.

– Kaikkein eniten väkeä tulee tänne joulun aikaan, jolloin täällä lauletaan kauneimpia joululauluja ja syödään joulupuuro, kertoo Leila Kivimäki.

– Jonkinlaisia sosiaalisia iltoja tarvittas lisää, porinapiirejä, kyläseuran puheenjohtaja toivoo. Keskustelussa vilahtavat karaoketanssit ja bingo. Ideoita on monenlaisia.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kahvilan pöydän vieressä käy myös Anne Hoikkala, joka on kyläseuran toiminnantarkastajana. Hän kehuu seuran taloutta ja talkoohenkeä.

– Vaikka saisi minkälaisia avutuksia, mutta ei ole talkoita, niin toiminta kyllä loppuu äkkiä, hän miettii.

Jokijärven kylä on uutena mukana Pohjois-Pohjanamaan Liikunta ja Urheilu ry:n Eloa ja Iloa kylille -hankkeessa. Siinä edistetään maaseutualueiden ikäihmisten ja kyläläisten hyvinvointia ja kylien elinvoimaisuutta palvelu- ja virkistyspäivien sekä erilaisten hyvinvointitapahtumien kautta. Hanke alkoi viime vuoden puolella, jolloin valittiin ensimmäiset kylät hankkeeseen. Kylät vaihtuvat kevät- ja syyskausittain ja Jokijärvi oli mukana nyt tämän kevään valinnoissa.

Kylä aloitti reippasti järjestämällä hyvinvointipäivän jo heti tammikuussa. Kädentaitopäivä liittyen hankkeen toiseen teemaan talkoiltiin helmikuussa. Huhtikuun ensimmäisenä järjestetään ulkoilupäivä Saijan Lomakartamossa ja elokuussa vielä virkistyspäivä.

Jokijärven kylä on ollut mukana hankkeessa tämän vuoden alusta lähtien. Kuva: Leena Klemi-Lohiniva