Paikallisuutiset

Taivalkosken kirkkoon käytetään ensi vuonna lähes miljoona euroa

Havainnekuva, miltä korjatussa kirkossa näyttää sisällä tämän hetken suunnitelmien mukaan,
Havainnekuva, miltä korjatussa kirkossa näyttää sisällä tämän hetken suunnitelmien mukaan,

Taivalkosken kirkko peruskorjataan kattavasti ensi vuonna, päätti Taivalkosken kirkkovaltuusto. 90-vuotias kirkko on peruskorjattu viimeksi 30 vuotta sitten. Nyt se peruskorjataan niin ulkoa kuin sisältäkin, ja myös kirkon piha-aluetta parannetaan.

Päällepäin kenties näkyvin muutos on, että kirkko maalataan uudelleen. Lopullista uutta väriä ei ole vielä päätetty, mutta kirkkoherraTuomo Törmänen kuvailee uutta väriä sellaiseksi, että muutoksen kyllä huomaa. Myös kirkon peltikatto uusitaan.

Radikaalia muutosta kirkon ulkonäköön ei ole kuitenkaan luvassa, Törmänen sanoo.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

- Kirkko näyttää erilaiselta kuin tänä vuonna. Sopivasti muutoksia, mutta ei liikaa, ja sen kyllä tunnistaa edelleen Taivalkosken kirkoksi. Kotoinen, kodikas tunnelma säilyy, Törmänen lupaa.

Sisätiloissa merkittävin muutos on nykyisen pienen, ahtaan sakastin suurentaminen kohti nykyistä alttaria ja kuoriosaa. Alttaripöytä siirtyy pari metriä lähemmäs seurakuntalaisia, ja samalla alttaripöytä ja -kaiteet muuttuvat liikuteltaviksi. Se mahdollistaa esimerkiksi suurien kuorojen esiintymisen kirkossa. Alttaritaulu nousee nykyistä korkeammalle, ja sen myös näkee paremmin, kun historialliset kattokruunut siirtyvät pois nykyiseltä paikaltaan.

Alttaripöydän yläpuolelle, taulun alle, jää tilaa kirkkotaiteelle. Ei kuitenkaan ole vielä valittu, mitä tilaan laitetaan. Kirkkoon tulee myös uudet valot, joita voi himmentää sekä jopa väriä säätää. Vanhat, pyöreät lamput poistetaan. Kirkkoon saadaan uusi invaluiska ja toinen vessa.

Osa parannuksista on pakko tehdä

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Törmäsen mukaan osa uudistuksista on tehty käytettävyyden parantamiseksi, mutta suurin osa korjauksista, kuten esimerkiksi sähkötyöt, ovat välttämättömiä, jotta kirkko ylipäätään pysyy ehjänä.

Yhdeksän vuotta Taivalkosken seurakuntaa paimentanut Törmänen kertoo, että korjauksesta on puhuttu lähes koko tuo aika. Nyt seurakunnan päättäjätkin ovat olleet yksituumaisia korjausten tarpeellisuudesta. ja kirkkovaltuusto päätyi hyväksymään korjauksen yksimielisesti. Myös seurakuntalaiset ovat olleet pääosin korjauksen puolella.

- Pieni joukko seurakuntalaisia on ollut hyvin kriittisiä remontin suhteen, Törmänen sanoo.

Huolta ovat aiheuttaneet muun muassa kirkon liiallinen muuttaminen sekä kustannukset. Peruskorjaus maksaa tämän hetken tiedon mukaan 970 000 euroa. Rahoitusta saadaan kirkkohallitukselta, joka päättää huhtikuussa, kuinka suurella osuudella se osallistuu korjauskustannuksiin. Törmänen arvioi kirkkohallituksen kattavan kustannuksista 40-45 prosenttia ja toivoo osuuden olevan lähempänä viittäkymmentä prosenttia.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Korjausta maksetaan myös seurakunnan varoilla, ottamalla pankkilainaa sekä myymällä seurakunnan omistama Näverin tila. Seurakunta osti 26 hehtaarin tilan Iijoen rannalta 1970-luvulla suunnitellen siihen leirikeskusta. Leirikeskus päätettiin kuitenkin rakentaa muualle. Nyt tila myydään huutokaupalla remontin kustannuksien kattamiseksi.

Ensi jouluksi valmista

Korjaustyöt on tarkoitus päästä aloittamaan kesällä, ja tavoite on, että valmista on vuoden 2023 adventtina tai viimeistään jouluna. Sitä ennen on kuitenkin vielä paljon työtä, kuten lopullisen värin valitseminen sekä urakoitsijoiden kilpailuttaminen.

Mikäli kaikki etenee suunnitelmien mukaan, piispa vihkisi korjatun kirkon uudelleen käyttöön tammikuussa 2024. Samalla kirkko saattaa saada myös uuden nimen, Törmänen vinkkaa.

- Ensi vuoden aikana järjestämme kirkosta varmaankin nimikilpailun, Törmänen kertoo.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä