Paikallisuutiset

Taivalkosken matkailuyhdistys täyttää tänä vuonna 20 vuotta – “Alueen matkailu kehittynyt vuosien varrella paljon”

Taivalkoskella matkailun pääsesonki ajoittuu talveen.

Kuvassa Niina Karppinen (vas.), Helena Karppinen, Risto Tyni ja Taina Olkkola Taivalkosken matkailuyhdistyksen hallituksesta. Kuvasta puuttuu hallituksen jäsenistä Miia Karvonen sekä varajäsenet Terhi Taikavaara sekä Tiia Manninen. Kuva: Visit Taivalkoski

Taivalkosken matkailuyhdistys juhlii tänä vuonna 20-vuotista taivaltaan. Yhdistyksen oli tarkoitus juhlistaa pyöreitä vuosiaan viime viikolla, mutta päällekkäisyyksien vuoksi juhlat päätettiinkin siirtää syksylle, jolloin matkailuyhdistys täyttää virallisesti vuosia.

– Nyt esimerkiksi koulujen päättäjäiset ja valmistujaisjuhlat vaikuttivat siihen, että väkeä ei olisi päässyt paljoa paikalle. Syksyllä pidetään sitten isot juhlat, sanoo Taivalkosken matkailuyhdistyksen puheenjohtaja Risto Tyni.

Tyni on toiminut matkailuyhdistyksen puheenjohtajana jo kahteen otteeseen. Ensimmäisen kerran hän oli puheenjohtajana vuodet 2012–2015 ja sen jälkeen uudestaan vuodesta 2019 alkaen.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Tällä hetkellä Taivalkosken matkailuyhdistyksessä on yhteensä 17 jäsentä.

– Yhdistyksen hallitus on aktiivinen ja kokoontuu usein. Viime vuonna kokoonnuimme kaiken kaikkiaan 12 kertaa eli käytännössä kuukausittain.

Matkailuyhdistys tekee tiivistä yhteistyötä kehittämisyhtiö Naturpoliksen kanssa.

– Yhteistyö Naturpoliksen kanssa on yhdistykselle äärimmäisen tärkeää, sillä sitä kautta voimme olla mukana monissa hankkeissa ja pääsemme hyödyntämään Naturpoliksen osaamista alueemme matkailun kehittämiseksi.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Taivalkoskella matkailijoiden viipymä on yli viisi vuorokautta. Kuva: Visit Taivalkoski

Tynin mukaan Taivalkosken matkailu on kehittynyt vuosien varrella paljon. Kun matkailuyhdistys perustettiin vuosituhannen alkupuolella, oli matkailijoiden yöpymisten määrä tilastojen mukaan selvästi vähäisempi kuin nykyään.

– Siihen aikaan oli noin 4000–5000 yöpyjää vuodessa, kun taas vuonna 2019, joka on ollut tähän mennessä paras vuosi, yöpymisiä oli yhteensä 28 000.

Tynin mukaan nyt ollaan pikkuhiljaa nousemassa koronan jälkeen takaisin vuoden 2019 lukuihin.

– Yöpymistilastoissa on kuitenkin huomioitava se, että niissä näkyy ainoastaan kolme suurinta toimijaa. Valistunut arvaus on, että todellinen matkailijoiden yöpymisten määrä on nykyään 30 000–35 0000 yöpymistä vuosittain.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Tynin mukaan Taivalkoskella matkailijoiden viipymä on poikkeuksellisen pitkä verrattuna moniin muihin paikkakuntiin Pohjois-Suomessa.

– Meillä viipymä on yli viisi vuorokautta, mitä voidaan pitää jo todella hyvänä lukuna.

Taivalkosken kesän vilkkain matkustelukuukausi on heinäkuu. Kuva: Visit Taivalkoski

Kansainvälinen matkailu on Taivalkoskella selkeästi kotimaan matkailua vilkkaampaa. Erityisesti matkailijoita tulee Keski-Euroopasta. Pääsesonki ajoittuu joulukuulta aina maaliskuun lopulle saakka.

– Talvi vetää kansainvälisiä turisteja Taivalkoskelle. Turistien palautteen perusteella heitä viehättää täällä erityisesti rauhallisuus, hiljaisuus ja turvallisuus. Yksi ryhmä oli ihmetellyt pilkkireissulla eräoppaalle kovasti sitä, että järven ympärillä ei ollut yhtään taloa.

Taivalkosken kotimainen matkailu keskittyy Tynin mukaan tällä hetkellä heinäkuulle.

– Heinäkuu on Taivalkoskella vilkas kulttuurikuukausi, joten se vetää tänne aina paljon kotimaisia matkailijoita. Meillä on kuitenkin vielä paljon kesämatkailun potentiaalia hyödyntämättä.

Kesämatkailun kehittämisen lisäksi Tynin tulevaisuuden toiveissa on, että yhdistyksen toimintaan saataisiin vielä mukaan enemmän alueen yrityksiä.

– Meillä on Taivalkoskella esimerkiksi mökkiyrittäjiä, jotka toisivat paljon lisäpotentiaalia yhdistyksen toimintaan.

Kaiken kaikkiaan Taivalkosken matkailun ja matkailuyhdistyksen tulevaisuus näyttäytyy Tynin silmissä positiivisena.

– Se vaatii kuitenkin jatkuvaa kehittämistä ja sitä, että koko ajan on katse eteenpäin. Meidän on myös pidettävä huoli siitä, että tälle tärkeälle toiminnalle löydetään jatkajia, sillä useat meistä alkavat jo pikkuhiljaa ikääntymään.