Paikallisuutiset

Kun vaihtoaskel on hyvin hallussa, voi nauttia vauhdikkaasta pyörähtelystä vaikkapa fuskun tahtiin. Kuva: Mirkku Halonen

Tanssi on tutkitusti hyvää liikuntaa – vaihtoaskel halutaan kansalaistaidoksi

Tanssin alkeet halutaan kansalaistaidoksi, sillä tanssilla on paljon fyysisiä ja sosiaalisia terveysvaikutuksia.

Vaihtoaskel kansalaistaidoksi on valtakunnallinen hanke, jonka tavoitteena on madaltaa kynnystä perustanssitaidon hankkimiseksi ja mahdollistaa näin tanssiharrastuksen alkuun pääsy. Perustanssitaito tukee liikunnallista elämäntapaa ja ihmisten hyvinvointia, ja tätä halutaan hankkeen avulla tukea. Hankkeen rahoittajina ovat Suomen Seuratanssiliitto SUSEL ry, Suomen Tanssinopettajain Liitto STOL ry sekä opetus- ja kulttuuriministeriö. Internetissä ja sosiaalisessa mediassa hanke näkyy tanssinalkuun.fi –nimen alla.

Paritanssi on suosittu harrastus Suomessa, ja tanssikurssit ja lavatanssit kokoavat tuhansia ihmisiä viikoittain tanssin pariin. Tanssi on myös tutkitusti hyvää liikuntaa, jolla on paljon fyysisiä ja sosiaalisia terveysvaikutuksia.

Tanssikurssit ja lavatanssit ovat helppo tapa tutustua uusiin ihmisiin ja lisätä liikuntaa omaan arkeen. Monet tanssinharrastajat sanovatkin, että tanssi on niin hauskaa, ettei se edes tunnu liikunnalta, vaikka hiki siinä tuleekin ja jaloissa kyllä tuntee, että tanssittu on.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Lavatanssi on ainutlaatuinen osa suomalaista elävää kulttuuria. Se on niin tärkeä osa suomalaista identiteettiä, että opetus- ja kulttuuriministeriö on nimennyt lavatanssit Unescon elävän perinnön kansalliseen luetteloon.

Suomessa on tänäkin päivänä noin 200 säännöllisesti toimivaa tanssilavaa tai muuta tanssipaikkaa. Mikäpä olisikaan suomalaisempaa kuin kesäilta, järvenranta ja tanssilava. Lavatanssia voi kuitenkin harrastaa ihan läpi vuoden sekä tanssilavoilla että tanssikursseilla.

Vaihtoaskel kansalaistaidoksi –hanke helpottaa tanssin alkuun pääsyä. Hankkeen puitteissa järjestetään maksuttomia vaihtoaskelkursseja kymmenillä paikkakunnilla ympäri Suomen. Vaihtoaskel on usein se ensimmäinen tanssiaskel, joka opetellaan, ja sillä pystyykin tanssimaan lähes kaikkeen musiikkiin, mitä tanssilavoilla soitetaan. Vaihtoaskeleella pärjää mainiosti myös kesäjuhlissa, risteilyillä tai muissa tilaisuuksissa, missä tanssitaan.

Lähde tanssinalkuun.fi

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

”Maailman paras harrastus”

Nuorisoseura Koparat tarttui tanssitaidon haasteeseen ja seuran tanssileiri alkoi vaihtoaskeleen matalan kynnyksen harjoittelulla. Tanssileirin viikonloppu tarjosi harjoitusta monen tasoisille tanssin harrastajille, joten lauantain mittaan Timo Toivosen ohjauksessa oli tanssinhaluisia ihmisiä aivan aloittelijoista parkettien parempiin partaveitsiin.

Tanssikurssien järjestäminen on kolmisenkymmentä vuotta toimineelle seuralle tärkeä tulonlähde. Toimintaan varoja saadaan lisäksi muun muassa talkootoiminnalla. Tanssin lisäksi seurassa liikutaan lentopallon ja sählyn merkeissä.

Seura järjestää tanssikursseja, mutta ei tansseja. Tanssin taikaa mennään nauttimaan muiden järjestämiin tansseihin. Nuoriso on löytänyt tiensä tanssikursseille, mutta jäseneksi nuoria ei ole vielä jäänyt

– Tanssi on hyvää liikuntaa ja vastapainoa työlle. Paita kastuu kummasti, Aulis Käkelä kehuu.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Tanssi on maailman paras harrastus, Martti Nevala vahvistaa.

– Tanssilavalla tutustuu ihmisiin, joita ei koskaan tapaisi muuten, tietää Timo Nissi.

Kursseilla on tavallisesti pulaa miehistä, mutta tällä kertaapa oli miehiä saapuvilla enemmän kuin naisia. Tämä ei ole ongelma, sillä harjoitella voi vallan hyvin samaa sukupuolta olevan parin kanssa. Lavoillakin kulttuuri on muuttumassa sallivampaan suuntaan tanssiparin sukupuolen suhteen.

Argentiinalaisen tangon tulisia askeleita tanssivat aikanaan merimiehet keskenään. Tanssin luonne muuttui, kun tanssipariksi tuli korkokenkäinen feminiini.