Ajankohtaista

Tarjolla tietoa biojätteestä

– Tiedonjano on kova. Puhelinlinjat ovat olleet suorastaan tukossa, nyt alkaa vähitellen linjoilla ruuhka helpottaa, Kuusamon kaupungin jätehuollon ja kiertotalouden neuvoja Marjukka Ronkainen kertoo.

Jätehuollon määräykset muuttuivat Kuusamossa syyskuun alussa. Tämä aiheuttaa kansalaisille kysyttävää.

Biojäte tulee kerätä erilleen kaikissa Kuusamon kiinteistöissä. Se viedään joko biojäteastiaan, jonka jätehuoltoyhtiö tyhjentää, tai kompostoidaan kiinteistöllä. Biojäteastia voi olla useamman pientalon yhteinen, samoin kompostoinnissa naapuriyhteistyö on usein paikallaan.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Monilla ei vielä ole määräysten edellyttämää biojäteastiaa. Marjukka Ronkainen kehottaa malttavaisuuteen. Asiat eivät tapahdu hetkessä, kun tuhannet kuusamolaiset haluavat yhtä aikaa siirtyä biojätteen kierrättäjiksi. Biojäteastioista ja kompostoreista voi ymmärrettävästi olla pulaa eivätkä ne kaikki mahdu millään kauppojen varastoon, jos kysyntä nousee äkillisesti.

– Vaikka kaupunki valvoo määräysten noudattamista, ei sanktioita ole määrätty teknisistä viivästyksistä johtuvista puutteista. Tärkeintä nyt on uuden toimintamallin sisäistäminen.

Biojätteen keräily Kuusamossa keskittyy Lassila & Tikanojalle, joka voitti kilpailutuksen. Yritys tyhjentää kuusamolaisten biojäteastiat ja vie pois pakkausjätteen kuten muovin, kartongin, lasin ja metallin.

Jätehuollon kumppani esittäytyy Kuusamon Citymarketin pihassa perjantaina 15. syyskuuta. L&T opastaa jätehuoltoa koskevissa kysymyksissä. Paikan päällä on mahdollisuus tehdä sopimus kodin biöjätteen keräyksestä ja biojäteastioitakin on myytävänä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Tyhjennettävälle biojäteastialle on vaihtoehtona komposti.

– Kompostista pitää ilmoittaa kaupungille ja sillä pitää olla nimetty hoitaja, Marjukka Ronkainen muistuttaa.

Koillisopistot järjestävät kestävän elämäntavan teemaviikon.

Tietoa kompostoinnista on tarjolla Kuusamo-opistolla 28. syyskuuta. Kompostointioppi on osallistujille ilmaista. Koillisopistot järjestävät kestävän elämäntavan teemaviikon, jonka aikana järjestetään maksuttomia yleisöluentoja. Kestävän elämäntavan viikkoa vietetään 25.–28. syyskuuta Kuusamon, Taivalkosken, Pudasjärven, Ranuan ja Posion kansalaisopistoissa.