Mielipiteet

Teollisuusliiton Kuusamon osaston kannanotto: Hallitusohjelma heikentää työntekijän arkea ja oikeuksia

Pääministeri Petteri Orpon (kok.) hallitusohjelma ja valtiovarainministeri Riikka Purran (ps.) esittelemä ensi vuoden budjettiehdotus sisältävät useita heikennyksiä suomalaisten arkeen. Teollisuuden työntekijät ovat hyvin huolissaan näiden heikennysten yhteisvaikutuksesta. Hallitus käy kiinni työsuhdeturvaan, toimeentuloon ja yhdenvertaiseen kohteluun työpaikoilla.

Ensimmäinen sairauslomapäivä ollaan muuttamassa palkattomaksi. Tämä johtaa siihen että tullaan sairaana töihin. Omailmoituskäytäntö on säästänyt työnantajan kustannuksia olemassaoloaikana. Jokaisessa yrityksessä on niitä, jotka käyttävät järjestelmää väärin. Kaikkien rankaiseminen siitä on väärin.

Työnantajalla on olemassa jo keinot puuttua väärinkäytöksiin varhaisen puuttumisen mallin kautta. Tämä oikeus palkalliseen sairauslomaan ollaan viemässä tes-neuvotteluiden kauppatavaraksi, joka on jo kertaalleen aikoinaan ostettu luopumalla jostakin työehtosopimuksessa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Määräaikaisia työsopimuksia ollaan muuttamassa niin, että niitä voidaan tehdä ilman perusteita. Tämä johtaa siihen, että työntekijä on ”jatkuvalla koeajalla”. Lisäksi irtisanomista helpotetaan niin, että jatkossa työntekijälle on helpompi antaa kenkää.

Työntekijöiden lakko-oikeuteen puututaan hallitusohjelmassa rajaamalla poliittiset lakot ja tukilakot. Sen jälkeen puututaan työntekijöiden neuvotteluoikeuteen sitomalla lainsäädännöllä valtakunnansovittelijan kädet niin sanottuun” vientimalliin”. Nämä toimet johtavat siihen, että työntekijöiden työtaistelutoimet menettävät merkityksensä, kun työnantaja tietää, että “sovittelijalla” on yksi paperi kaikille, niin mistään ei tarvitse neuvotella. Työntekijöiden ainut ase lakko on silloin käyttökelvoton.

Yleissitovalla työehtosopimuksella on voitu poiketa lainsäädännöstä, ja nyt hallitus on sallimassa järjestäytymättömille yrityksille mahdollisuuden poiketa lainsäädännöstä. Tämä johtaa siihen, että työnantajilla ei ole tarvetta järjestäytyä ja työpaikoilla sopimuksia tehdään ohittamalla luottamusmiesjärjestelmä.

Hallituksen pakkolakien seurauksena palkanmaksu lomautustilanteissa loppuu jo viikon kuluttua lomautusilmoituksesta. Ansiosidonnaisen porrastus leikkaa työttömyysturvasta viidenneksen kahden kuukauden työttömyyden jälkeen. Se ei riipu työttömän aktiivisuudesta tai saatavilla olevista työpaikoista.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Hallituksen malli ei palkitse onnistumisesta, vaan rankaisee epäonnisia. Leikkuri jyrää erityisesti lapsiperheet, joilta poistetaan lapsikorotukset. Lapsiperheiltä leikkaaminen on kohtuutonta, jopa julmaa.

Suojaosien poistokin on käsittämätön työttömyysturvan heikennys. Työtön ei voi enää ottaa vastaan lyhytaikaista keikkatyötä. Usein reitti työttömyydestä työelämään kulkee keikkojen kautta. Niillä osoitetaan oma osaaminen ja työnhalu.

Työnantajat ovat saaneet työntekijöitä lyhyisiin työsuhteisiin, kun työttömän on kannattanut ottaa vastaan lyhyitä pätkiä ilman, että leikkuri iskee heti päivärahaan. Suojaosien poistolla on myös vaikutusta yksinyrittäjien jaksamiseen, kun työvoimaa ei saa, jotta voisi vapaapäivän pitää. Hallituksessa ajatellaan, että kun leikataan tuet pois niin työ muuttuu kokoaikaiseksi.

Orpon hallitus on vieraantunut työntekijöiden arjesta. Korkojen ja hintojen nousun kanssa painivilla duunareilla on tarpeeksi huolehdittavaa ilman jatkuvaa pelkoa potkuista ja toimeentulon romahtamisesta. On härskiä väittää heikennysten olevan ”Pohjoismainen malli”.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Hallitus on hakenut mallinsa Itä-Euroopasta. Siellä heikko työsuhdeturva yhdistyy heikkoihin mahdollisuuksiin vaikuttaa työpaikan asioihin. Hallitus poimii naapurimaiden työmarkkinoilta ainoastaan sellaiset asiat, jotka ovat työnantajien mieleen, eli “rusinat pullasta”. Ruotsissa ei esimerkiksi ole poliittisia lakkoja, kun hallitus ei sekaannu työmarkkinoihin.

Aikuiskoulutustuen ja vuorotteluvapaan poisto vie työssä jaksamista ja työurien pidentämistä huonompaan suuntaan. Pitkän työuran tehneellä on ollut mahdollisuus kouluttautua ja hengähtää ilman, että talous siitä kärsii ja sitä kautta jatkaa töitä eläkkeelle asti. Hallituksen päätöksen seurauksena sairauslomat lisääntyvät ja elääkkeelle siirtyminen aikaistuu. Ruotsissa esimerkiksi aloitettiin aikuiskoulutustuki ihan lähiaikoina.

Valtio velkaantuu koko vaalikauden ajan 10 miljardia vuodessa. Kaikki, mikä työntekijöiltä leikataan, jaetaan toisesta kädestä hyväosaisille. Jos tätä ei nyt pysäytetä, edessä ovat uudet leikkauslistat. Arvatenkin kohteena ovat taas duunarit.

Työntekijäpuolen luottamus maan hallitukseen on poikkeuksellisen heikko. Käytännössä kaikki leikkaukset ja heikennykset osuvat vain työntekijöihin.

Hallituksen piti nujertaa valtiontalouden alijäämä. Hallitus päätyikin nujertamaan suomalaista työntekijää. Kurjistamisralli aloitetaan rajoittamalla työntekijöiden oikeutta osoittaa mieltään hallitusta vastaan. Tämän jälkeen toteutetaan leikkaukset ja työelämäheikennykset. Hallitus ei selvästi halua, että sen toimia kritisoidaan työpaikoilla.

Meillä teollisuuden työntekijöillä on Petteri Orpolle ja Riikka Purralle kaksi vaatimusta: ryhtykää oikeaan vuoropuheluun työntekijöiden kanssa suomalaisen työelämän oikeudenmukaisesta uudistamisesta ja lopettakaa työntekijöiden arjen ja oikeuksien yksipuoliset heikennykset.

Teollisuusliiton Kuusamon ammattiosasto 748