Paikallisuutiset

Tyhjän sylin muistomerkki sijaitsee Kuusamon Pyhän Ristin kirkon kirkkotarhassa. Se siunataan lauantaina 23. syyskuuta kello 15. Kuva: Taina Manninen

Tyhjän sylin muistomerkki on surun, kaipauksen ja lohdun paikka – 23 vuotta sitten tehty aloite toteutui

Kuusamon Pyhän Ristin kirkon kirkkotarhassa on nyt paikka, jossa voi surra syntymätöntä tai menetettyä lasta. Muistomerkin nimi on Tyhjän sylin muistomerkki.

Kuusamon kirkkoherra Taina Manninen kertoo, että muistomerkistä tai paikasta surra syntymätöntä lasta tai menetettyä lasta on tehty kirkkovaltuustolle aloite 23 vuotta sitten. Jostakin syystä se oli hautautuneena kaikkien asioiden alle.

Asian esille nostajina ovat olleet kuusamolaiset Lea Iso-Möttönen ja Elli Hentilä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

He kertovat muistomerkin tarpeesta Kuolleiden lasten muistopäivänä lauantaina 23. syyskuuta järjestettävän rukoushetken jälkeen Kuusamon seurakuntatalolla. Muistomerkki siunataan käyttöön kello 15.

Tyhjän sylin muistomerkki, muistokivi, on surun, kaipauksen ja lohdun paikka.

Taina Manninen ja Lea Iso-Möttönen kuvailevat laatimassaan tekstissä lapsettomuuteen ja lapsen menettämiseen liittyviä tunteita seuraavasti:

”Syntymättömän lapsen menetys, pienen vauvan kuolema tai se, ettei lasta kuulu, aiheuttaa käsittämättömän suurta, viiltävää ja kipeää surua. Lapsen kuolema – lapsen iästä riippumatta – kulkee läheisten mielessä koko elämän ajan. Suru on möykkynä sydämessä, ahdistavana, puristavana tunteena sielussa ja kyynelvirtoina silmissä. Monesti siitä ei saa edes puhua, tai siitä ei voi puhua. Tämä menetys koskettaa kaikkia, äitiä, isää, sisaruksia, isovanhempia sekä muita läheisiä.”

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Tyhjän sylin muistomerkki on tarkoitettu kaikille siitä lohtua hakeville ja siitä lohtua saaville.

Manninen ja Möttönen kirjoittavat:

Se on paikka, jonne kuka tahansa voi tuoda huokauksensa ja tuskansa. Iso kivi ja pieni lintu ovat vertauskuvallisia kohteita elämän ja kuoleman kohtaamisessa. Tyhjän sylin muistomerkin vieressä on enkelipatsas. Jumalan pyhät enkelit ovat läsnä. Jumala on läsnä kaikenlaisissa menetyksissä, ikävässä ja surussa. Lintua on pidetty hengellisessä kirjallisuudessa uuden elämän ja ylösnousemuksen vertauskuvana. Lentosuunta on ylöspäin, Pyhän Ristin kirkon ristiin päin, kohti Kristusta.”

Tyhjän sylin muistomerkki siunataan käyttöön lauantaina 23.9. kello 15 rukoushetkessä Kuolleiden lasten valtakunnallisena muistopäivänä.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä