Paikallisuutiset

Ukrainan ystävät keräsivät Kuusamossa 70 laatikollista talvivaatteita joululahjaksi rintamalle

Avustuslaatikot lähtivät Kitkantieltä matkaan kohti Ukrainaa perjantaina 17. marraskuuta.

Janne Paloniemi, Anne Hautala, Toini Tauriainen ja Veli Pohjonen keräsivät 70 laatikollista talvivaatteita ja muita varusteita ukrainalaissotilaille. Kuva: Henri Ruuska

Entisen Kinnusen valokuvaamon talossa Kuusamon Kitkantiellä käynnistettiin lokakuussa talvivaatekeräys ukrainalaisille sotilaille. Perjantaina 17. marraskuuta noin 70 pahvilaatikollista käytettyjä toppa- ja sadevaatteita, kenkiä, käsineitä, muutama teltta ja makuupussi sekä muita tarvikkeita lähti matkaan Ukrainaa kohti.

Keräyksen taustalla olivat Toini Tauriainen, Anne Hautala miehensä Paavon kanssa, Janne Paloniemi ja Veli Pohjonen.

– Meillä oli tässä valokuvaamon edessä laatikko, johon ihmiset saivat tuoda tavaroita. Ja hyvää tavaraa sinne tulikin, Tauriainen sanoo.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Avustuslähetys menee suoraan rintamalle: pääasiassa sotilaille, mutta myös esimerkiksi haavoittuneille ja veteraaneille rintama-alueella.

– Tässä oli kyse ikään kuin joululahjasta ukrainalaisille, sillä tarvikkeet ehtivät heille ennen joulua, Pohjonen kertoo.

Tauriainen, Hautala, Paloniemi ja Pohjonen ovat kaikki olleet enemmän tai vähemmän mukana vapaaehtoisina Kuusamon adventtiseurakunnan leipäkirkko-hyväntekeväisyystyössä, mutta tässä keräyksessä he kertovat edustavansa Ukrainan ystävät -nimistä ryhmää. Se ei ole yhdistys, vaan vapaamuotoinen porukka, joka perustettiin Tauriaisen aloitteesta helmikuussa 2023.

Pohjonen edustaa myös Kuusamon Lions Clubia, jonka on määrä tukea keräystä rahallisesti. Vaikka kyse on palkattomasta vapaaehtoistyöstä, ja valokuvaamon tilakin on ollut ilmaiseksi käytössä, kustannuksia on kertynyt jonkin verran esimerkiksi lehti-ilmoituksista ja kuljetusjärjestelyistä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Lions Clubin Lapin piirikokous ei ole vielä päättänyt rahallisesta tuesta keräykselle, mutta piirihallitukseen kuuluva Pohjonen aikoo esittää sille noin 300 euron suuruista kerta-apua, joka sopisi hyvin leijonien ”Me palvelemme” -teesiin.

Mukana on ollut myös kaksi Kuusamossa asuvaa ukrainalaista, jotka ovat esimerkiksi toimineet tulkkeina ja kirjoittaneet avustuslaatikoihin ukrainaksi, mitä ne sisältävät.

Perjantaina matkaan lähtenyt vaatelähetys on jatkoa kuusamolaisten naisten villasukkahankkeelle. Siinä Tauriainen ja muutama muu vapaaehtoinen kutoivat ukrainalaissotilaille yhteensä 117 paria talvenkestäviä sukkia, jotka lähtivät Ukrainaan vapaaehtoisten suomalaisten autokyydillä tämän vuoden syyskuussa. Lions Club tuki kutojia maksamalla villalangat. Sukkahankkeessa yhteistyökumppani Ukrainassa oli adventtikirkon kehitysyhteistyö- ja avustusjärjestö ADRA.

Sukkahanketta esiteltiin syyskuussa Kuusamon Lions Clubin lohkofoorumissa ukrainalaisille ja muulle yleisölle. Samalla ukrainalaisilta kysyttiin, millaista humanitaarista apua heidän mielestään seuraavaksi tarvitaan.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Kaksi ukrainalaismiestä esitti toiveen, että olisi paikallaan kerätä talvivaatteita rintama-alueen miehille, Pohjonen sanoo.

Laatikot haki Kitkantieltä Pohjois-Pohjanmaan Ukrainan ystävien auto. He toimittavat ne edelleen Vantaalla sijaitsevaan logistiikkakeskukseen, josta viedään säännöllisesti tavaraa Ukrainaan. ADRA puolestaan vie ne edelleen rintamalle.

– Kiitos kaikille lahjoittajille ja yhteistyökumppaneille. Apu menee varmasti tarpeeseen — ja perille, Tauriainen sanoo.

– Ruohonjuuritason apukin on tärkeää, Pohjonen lisää.

Seuraavista hyväntekeväisyyshankkeista Ukrainan ystävät eivät ole vielä päättäneet. Nyt he aikovat hieman levätä.

– Työtunteja on minulla ja Annella mennyt tähän aika paljon, Tauriainen sanoo.

Juttua korjattu 20.11. klo 11.31: Avustuslähetys lähtikin lopulta matkaan Kuusamosta perjantaina 17.11.; ei siis keskiviikkona, kuten jutussa ennen korjausta sanottiin.

Ilmoita asiavirheestä