Paikallisuutiset

Taivalkoskelaisia koolla valtuustosalissa arviointi- ja kuntoutusyksiön perustamista koskevassa Pohteen infossa. Kuva: Hanna Rautio

Uutisanalyysi: Pohteen info Taivalkoskella järjestettiin puoli vuotta liian myöhään

Yleisötilaisuus keräsi valtuustosalin täydeltä väkeä kuulemaan ja kysymään sote-palveluiden hoitamisesta. Hyvinvointialueen palveluista ei ole onnistuttu kertomaan kuntalaisille selkeästi.

Paljon epätietoisuutta, kysymyksiä ja huoli ikäihmisten ja kunnan tulevaisuudesta. Toistakymmentä sote-johtajaa, kapulakieliset kalvosulkeiset ja liian vähän kuntalaisia tyydyttäviä vastauksia. Näistä elementeistä koostui Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialue Pohteen kuntalaisille viime tiistaina järjestämä tiedotustilaisuus, jossa käsiteltiin Taivalkosken vuodeosaston muuttamista arviointi- ja kuntoutusyksiköksi.

Tilaisuuden järjestämiselle oli selkeä tarve, sen osoitti ääriään myöten täyteen pakkautunut kunnantalon valtuustosali.

Tosin vastaava tilaisuus olisi pitänyt järjestää jo puoli vuotta sitten, sen jälkeen kun hyvinvointialueen järjestämissuunnitelma hyväksyttiin aluevaltuustossa. Näin olisi säästytty monelta huolelta ja väärän tiedon leviämiseltä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Koska kyseessä oli kuitenkin laatuaan ensimmäinen kuntalaisille järjestetty yleinen tiedonanto, alkuun käytiin läpi paljon jo syksyltä tuttuja talouden tunnuslukuja ja suunnitelmia. Kaikkien koko Pohteen alueella tehtävien osastopaikkavähennyksien ja muiden kertaaminen ei suoranaisesti kohottanut tunnelmaa.

Talouden realiteetit huomioiden jopa sääliksi kävi paikalla ollutta Pohteen naislegioonaa. Eivät he ole päätöksiä tehneet valtion rahoituksesta, ja siitä, että koko Pohde lähti liikkeelle 60 miljoonaa euroa alijäämäisenä. He tekevät vain uutta työtä käskettyä, ja saavat siitä hyvästä kuntalaisten vihat niskaansa.

Pohteen sote-johdon kärki Taivalkoskella. Oikealla sote-järjestämisjohtaja Kirsti Ylitalo-Katajisto, johtajaylilääkäri Terhi Nevala, terveydenhoidon ja sairaanhoidon palveluiden toimialuejohtaja Päivi Peltokorpi ja ikäihmisten palveluiden toimialuejohtaja Mervi Koski. Kuva: Hanna Rautio

Ensimmäinen uusi esille noussut asia oli se, että henkilöstöpulan vuoksi Taivalkosken vuodeosaston todellinen potilaspaikkamäärä on jo nyt jouduttu laskemaan 15:een. Tai paikkoja eli sänkyjä edelleen on, mutta työntekijöitä on riittävästi vain 15:n potilaan hoitamiseen.

– Osastolle on haettu kahta sairaanhoitajaa, joita emme ole saaneet, joten olemme joutuneet supistamaan 15 paikkaan, jotta voimme hoitaa 15 potilasta, kertoi Oulunkaari-Koillismaa-Lakeus -alueen osastohoidon vastuualuepäällikkö Susanne Koponen.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Koponen selvensi vielä, että alkuperäinen osaston paikkamäärä on ollut 34, mutta käytössä on ollut keskimäärin vain 25–28 potilaspaikkaa. 28 on sama luku, mikä hoidossa olevien potilaiden keskimääräksi osastolta kerrottiin Kuusamon Seudulle viime syksynä.

Koposen mukaan kuusi osastolla ollutta potilasta on siirretty muiden palveluiden piiriin, joten tämäkin on vähentänyt osastopaikkojen tarvetta.

Koponen selitti myös, että vanhalta nimeltään Taivalkosken vuodeosasto on ollut niin sanottu hoiva- ja hoito-osasto, mikä ei taas ole uusilla kriteereillä sama kuin uusi akuuttiosasto. Eli akuuttiosaston perään on turha haikailla, koska nykytaso ei sitä vastaa.

Eläkeliiton Taivalkosken yhdistyksen puheenjohtaja Jari Jussila kiitti Pohdetta hyvästä suunnitelmasta, mutta kysyi milloin uudistukset alkavat toimia. Kuva: Hanna Rautio

Taivalkosken terveyskeskukseen eli nykyiseen sote-keskukseen osaston tilalle perustettava 15-paikkainen arviointi ja kuntoutusyksikkö aloittaa toimintansa aikaisintaan syksyllä. Sitä ennen kotiin annettavat palvelut täytyy olla toiminnassa ja henkilöstön kanssa sovittu työpaikoista, kertoi tilaisuuden pääpuhuja Pohteen sote-järjestämisjohtaja Kirsti Ylitalo-Kajisto.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Nimensä mukaan yksikön toiminnan on tarkoitus olla arvioivaa ja kuntouttavaa sekä toimintakykyä ylläpitävää. Tavoitteena on löytää uusia toimintamalleja kotona pärjäämiseen, kuvaili Oulunkaari-Koillismaa-Lakeus alueellisista ikäihmisten palveluista vastaava Hannele Pöykiö.

Yksikössä potilaat eli asiakkaat ovat omissa vaatteissaan ja ruokailevat itsenäisesti yhteisessä tilassa. Läheiset ja omaiset otetaan yhä vahvemmin kuntoutustoimintaan mukaan.

Uudessa yksikössä voi kuitenkin olla kotisairaalan lupapaikkoja, sos-paikkoja sekä palliatiivisen että saattohoidon paikkoja.

Kun kerran ennalta vähästä henkilökunnasta ei aiota vähentää, on vaikea uskoa, että sote- ja pelastuspalvelut ainakaan lähiaikoina kauheasti heikkenisivät.

Vaikka sanoista tekoihin siirtyminen kestää vielä monilta osin jonkin aikaa, on Pohde perustanut jo 64 uutta tehtävää ikäihmisten kotiin annettaviin palveluihin.

Toki palvelujen, hintojen ja käyntäntöjen yhdenmukaistaminen koko laajalla Pohjois-Pohjanmaalla aiheuttaa väistämättä sen, että jossain joku palvelu huonontuu ja kallistuu, kun toisaalla hinta saattaa laskea.

Taivalkoskella yleisössä oltiin harmissaan etenkin omaishoidon korvausten muutoksista, tuen heikentymisestä ja sopimusten irtisanomisista. Myös palveluseteleiden saannissa on ollut toimimattomuutta vuoden alusta lähtien.

– Taivalkoskella ja Kuusamossa pitäisi olla toiminnassa samat setelit kuin viime vuonna. Viive niiden saamisessa on voinut johtua henkilöstöpulasta, vastasi ikäihmisten palveluiden toimialuejohtaja Mervi Koski.

Yleisökysymyksissä nostettiin esiin muun muassa taivalkoskelaisten yhdenvertaisuus suhteessa Oulun eteläisen alueen asukkaisiin, joilla välimatkat sote-palveluihin ovat paljon lyhyemmät. Kuva: Hanna Rautio

Moni kuntalainen ihmetteli sen päätöksen järkeä, että kotisairaanhoito ajelee päivät ympäriinsä pitkien välimatkojen pitäjässä.

– Pitkät etäisyydet tullaan huomioimaan niin, että tänne sijoitetaan tehostetumpaa ja sairaanhoitopainotteisempaa hoitoa, lupasi Ylitalo-Katajisto.

Jos kotisairaanhoito ei riitä, on taivalkoskelaisille lähimmät akuuttiosostojen paikat Kuusamossa tai Pudasjärvellä.

Sinänsä autorallin järkevyyteen ei tyhjentävää vastausta saatu kuin ensihoidon osalta. Siitä todettiin, ettei se ole enää entisenlainen kuljetusfirma. Ambulanssihenkilökunnan toiminnan tarkoitus ei ole lähteä kuljettamaan potilasta tai tehdä hoitoa tien päällä, jos kyseessä ei ole hätätilanne.

Sekä ensi- että kotihoidon toimintaa tehostamaan ja auttamaan perustetaan Kotas eli kotona asumisen tuen tilannekeskus, josta hoitajat ja omaishoitajat voivat kysyä neuvoa kotona annettavaan hoitoon.

Va. kunnanjohtaja Mirva Haataja välitti kuntalaisten terveiset Pohteen johdolle. Kuva: Hanna Rautio

Kunnanvaltuuston puheenjohtaja Harri Karjalainen (kesk.) kysyi muun muassa kunnan roolista sote-palveluiden järjestämisessä ja Pohteen keinoista onnistua rekrytoinneissa.

Ylitalo-Katajiston mukaan kunta voi edesauttaa työntekijöiden hankkimisessa esimerkiksi asuntopolitiikalla eli asuntojen saatavuudella ja vuokratasolla.

Va. kunnanjohtaja Mirva Haataja välitti puolestaan kuntalaisten terveisiä palveluiden heikentymisestä esimerkiksi puheterapiassa ja psykologin palveluissa, omaishoitajien jaksamisesta sekä epätietoisuudesta, kun ihmiset eivät tiedä miten Pohteeseen otetaan yhteyttä.

– On tullut huolta, ettei Taivalkoskelle uskalleta muuttaa, kun ei ole toimivia sote-palveluita.

Kunnanjohtajan puheenvuoro päättyi yleisön aplodeihin.

Hyvinvointialueen johdon mukaan Taivalkoskella kaikki sosiaali- ja terveyspalveluiden puhelinnumerot ovat edelleen käytössä.

Paikallista tiedottamista olisi toden totta tarvittu puoli vuotta sitten.

Kirjoittaja on Kuusamon Seudun päätoimittaja.