Vakuudeton laina kannattaa kilpailuttaa - pankkilainoissa suuria eroja

MAINOS – NORDSEK.COM -

Suomessa on viime vuosina tullut paljon tarjontaa kuluttajille vakuudettomissa lainoissa. Vakuudetonta lainaa tarjoavat Suomessa kotimaiset pankit ja rahoitusyhtiöt sekä ulkomaalaiset digipankit. Pankit myöntävät vakuudetonta nettilainaa muutamasta tuhannesta eurosta ylöspäin kymmeniin tuhansiin euroihin.

Vakuudettoman lainan koroissa on suuria eroja. Pankit hinnoittelevat lainat asiakaskohtaisesti, joten lainavertailun avulla löydetään nopeasti edullisin nettilaina. Hakijan tulot määrittävät, paljonko luotonantajat ovat valmiita antamaan lainaa ilman vakuuksia pelkällä henkilötakauksella.

Vakuudeton laina edullisesti pankista

Lainan korko on asiakaskohtainen, sillä pankit antavat lainaa eri hinnalla arvioidun maksukyvyn mukaan. Maksukyky tarkoittaa pankin tekemää analyysia siitä, kuinka hyvin lainanhakija pystyy arvion mukaan maksaa lainaa takaisin. Sitä parempi maksukyky hakijalle arvioidaan, sitä enemmän vakuudetonta lainaa myönnetään.

Maksukyky vaikuttaa suoraan myös vakuudettoman lainan hinnoitteluun (www.nordsek.com/vakuudeton-laina/) . Pankit kilpailevat hyvistä asiakkuuksista, joten alhaisemman riskin asiakkaille voidaan tarjota edullisemmalla korolla lainaa. Palkkatulot eli säännölliset tulot ovat merkittävä tekijä riskianalyysissa, mutta arvioon vaikuttavat paljon myös velkamäärä.

Edullista lainaa voidaan saada pankista, kun hakijalla on riittävästi säännöllisiä tuloja ja puhtaat luottotiedot. Lisäksi pankit edellyttävät vähintään 20 vuoden ikää ja kotipaikkaa Suomessa.

Vakuudetonta lainaa myydään eri tuotenimillä

Vakuudeton laina tarkoittaa, että hakija vastaa omalla henkilötakauksella lainan takaisinmaksusta. Koska lainassa ei ole vakuuksia, voidaan luottopäätös tehdä nopeasti hakijan taloudellisen tilanteen perusteella.

Pankit myyvät lainatuotteita usein eri nimillä, vaikka kyseessä on sama lainatuote. Normaali kulutusluotto on kertalaina, jossa lainasumma nostetaan kerralla tilille. Vakuudettomasta lainasta käytetään usein termejä kulutusluotto, laina, joustolaina, käyttölaina, käyttöluotto ja luotto ja ne tarkoittavat samaa asiaa.

Kulutusluoton lisäksi vakuudettomia lainoja ovat luottokortit ja erilaiset joustoluotot. Joustoluotto on ominaisuuksiltaan hyvin samankaltainen kuin luottokortti, ilman kortin maksuominaisuutta. Tällöin lainaa voidaan nostaa tilille joustavasti tarpeen mukaan myös pienissä erissä.

Yleensä normaali vakuudeton laina eli kulutusluotto on edullisin pankin tarjoama lainatuote, kun lainaan ei anneta vakuuksia. Jos sinulla on käytössä esimerkiksi paljon luottokorttivelkaa, voi normaali vakuudeton laina olla parempi lainatuote.

Suurempaan lainasummaan tarjolla pidempi maksuaika

Pankkien tarjoamat vakuudettomat lainat ovat muutamasta tuhannesta eurosta jopa 60 000 euroon asti. Pankit voivat tarjota pisimmillään maksuaikaa jopa 15 vuoteen asti, kun lainasumma on riittävän suuri.

Tyypillisesti vakuudetonta lainaa nostetaan 5 - 10 vuoden maksuajalla. Laina-aikaan vaikuttaa nostettava lainasumma, sillä isompaan lainasummaan myönnetään pidempiä maksuaikoja.

Kuukausierän suuruus saadaan alas isommassa lainassa, kun maksuaikaa pidennetään. Kuitenkin pidempi maksuaika nostaa kokonaiskuluja, jolloin lainan korot ja muut kulut juoksevat pidemmän aikaa.

Vakuudettomien lainojen vertailu on helppoa

Vakuudetonta lainaa on helppo vertailla keskenään, sillä niiden erot liittyvät pitkälti kustannuksiin. Kun vertailet lainan eroja keskenään, vertaa todellista vuosikorkoa ja kokonaiskuluja keskenään.

Lainojen vertailu kannattaa (www.nordsek.com), sillä sen avulla voidaan säästää jopa tuhansia euroja kuluissa. Koska normaalisti vakuudetonta pankkilainaa nostetaan 8 000 - 12 000 euroa kuuden tai seitsemän vuoden maksuajalla, vaikuttaa jo kolmen prosentin korkoero lainan kokonaiskuluihin yli tuhat euroa.

Pankit hinnoittelevat lainat erilailla muutamasta eri syystä. Osa luotonantajista kilpailee hinnalla ja korolla, kun toinen pankki annetulla lainamäärällä. Lisäksi pankit hinnoittelevat asiakaskohtaisesti laina-asiakkaan, joten pankkien arvio asiakkaan maksukyvystä voi vaihdella eri pankeilla. Tämä vaikuttaa suoraan lainan korkoon ja hinnoitteluun.

Pankkien lainakorko vakuudettomissa lainoissa vaihtelee 4 - 20 % välillä, joten suurimmillaan erot isommissa lainoissa voivat olla useita tuhansia euroja. Kilpailuttamalla ja vertailemalla lainojen korkoja keskenään kuluttaja varmistaa, että käytössä on edullisin saatavilla oleva vakuudeton lainatuote.

Pankkivertailu paljastaa nopeasti parhaan korkotarjouksen

Suurin osa vakuudettomista kulutusluotoista nostetaan pankista. Suurin osa lainoista nostetaan kotimaisesta pankista, mutta ulkomaalaisten digipankkien myöntämä lainamäärä on merkittävä.

Pankkilainojen vertailu on järkevää, sillä sen avulla selvitetään nopeasti itselle sopivin rahoituskumppani. Sopiva pankkilaina ilman vakuuksia (www.nordsek.com/pankkilaina/ ) voi löytyä yhtä hyvin ruotsalaisesta tai norjalaisesta pankista kuin kotimaisesta.

Vertailemalla pankkeja ja rahoitusyhtiöitä keskenään varmistetaan, että oma vakuudeton laina on edullisin tarjolla oleva rahoitustuote. Jos lainaan voidaan tarjota vakuuksia, saat pankista lainaa vielä edullisemmalla korolla.

Kuluttaja päättää lainavertailussa itse, mikä on hakijalle sopivin lainantarjoaja. Osa hakijoista voi pitää lainamäärää korkoa tärkeämpänä kriteerinä. Lainojen vertaileminen mahdollistaa, että päätös tehdään kattavan tiedon pohjalta.