Mielipiteet

Taivalkosken terveyskeskuksen vuodeosastolta syksyllä 2022. Kuva: Hanna Rautio

Valitus Taivalkosken hyvinvointiyksikön organisaatiomuutoksista ja kansalaisadressi Pohteen päätöksen kumoamiseksi

Osoitettu Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueen Pohdon aluevaltuustolle.

Olemme tyytymättömiä Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueen aluevaltuuston vuoden 2022 päätökseen sulkea Taivalkosken vuodeosaston kaikki sairaansijat.

1. Edellytämme, että aluevaltuusto ottaa asian kiireellisenä käsiteltäväkseen, kumoaa ko. sulkemispäätöksen ja muuttaa vuodeosaston sairaansijat akuuttisairaansijoiksi Taivalkosken kunnanvaltuuston 28 paikkaesityksen mukaisesti aivan kuten naapurikunnissa Pudasjärvellä ja Kuusamossakin on menetelty.

Aluevaltuusto päätti myös vuonna 2022 perustaa Taivalkosken Sote-yksikköön sosiaalihuoltolain mukaisen 15 paikan arviointi- ja kuntoutusyksikön.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

2.Tämä päätös tulee kumota tarpeettomana. Sote-yksikkömme kotisairaanhoito kykene nykyisellään hoitamaan ko.kuntoutus- ja hoidon tarpeen eli keskustan alueen ja hoidon rajallisesti 5-10 km säteellä taajamasta. Sosiaalihuoltolain mukainen täydenpalvelun palvelutalo on osallistunut paikkojensa puitteissa kotihoidon tukemiseen.

Perusteluja: Taivalkosken kotisairaanhoito-, kotipalvelut ja palvelutaloasuminen hoitoineen toimivat täällä syrjäisessä pitkien etäisyyksien kunnassa pääosin hyvin. Palvelutalopaikkoja tarvitaan kuitenkin enemmän. Pohteen palvelujohtajien (mm. Pöykiö) lausuntojen mukaan sosiaalihuoltolain mukainen kotisairaanhoito ei vastaa perusturvaamme liittyvää terveydenhoitotakuuta. Vaativaa sairaala/akuuttihoitoa tarvitsevia taivalkoskelaisia kuljetetaan nyt jo enenevässä määrin Pudasjärven, Utajärven, Iin, Kuusamon akuuttiosastoille sekä Ouluun.

On ilmennyt myös vanhusten ihmisarvoa loukkaavaa vähättelyä Pohteen palvelujohtajien (Peltokorpi) taholta. Se liittyy vanhusten lääkehoidon tarpeeseen ja heidän hoitajiensa pätevyys- vaatimukseen.

Asian uudelleen käsittelyllä on kiire sillä Pohteen palvelujohtajat muuttavat ja tyhjentävät vuodeosaston toimintaa niin että sieltä siirtyy kokoajan henkilökuntaa muualle, eli erittäin pätevät, ammattitaitoiset ja kokeneet hoitajat, jotka nykyaikaisin hoitovälinein tukevat lääkärien vastaanottoa ja tarkkailupotilaiden väliaikaista sijoituspaikkaa sekä saattohoitoa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Lisäksi asiasta on tehty kansalaisadressi, jonka voi allekirjoittaa Taivalkoskella kaupoissa ja apteekissa 16.6. saakka.

Pohteen päätös lakkauttaa Taivalkoskelta terveyskeskuksen vuodeosasto vaarantaa kuntalaisten oikeuden laadukkaaseen ja inhimilliseen sairaudenhoitoon. Vaadimme Pohteen päätöksen kumoamista ja palvelujen järjestämistä siten, että kuntalaisille mahdollistetaan asianmukainen hoito lähellä kotia ja omaisia.

Eevi Jaakkola, eläkeläinen

Laila Hökkä, eläkeläinen