Urheilu

Kuusamon Erä-Veikkojen puheenjohtaja Matti Heikkilä (vas.), veteraanimäkihyppääjä Rauno Komulainen, veteraanihiihtäjä Marianne Niemi ja kaupunginjohtaja Jouko Manninen palkitsemistilaisuudessa The French Cafessa. Kuva: HANNA RAUTIO

Veteraanisarjoissa menestyneet Kuusamon Erä-Veikkojen urheilijat ottivat palkinnot vastaan

Kuusamon kaupunki ja Kuusamon Erä-Veikot palkitsivat neljä viime kisakaudella kansainvälisesti menestynyttä urheilijaansa. Nuorten MM-kultaa mäkihypyssä normaalimäessä voittanut Vilho Palosaari ei päässyt harjoitusleirikiireiden vuoksi paikalle.

Palosaari, 18, kilpaili kauden aikana myös aikuisten MM-kisoissa, sekä debytoi maailmancupissa, jossa hän sijoittui parhaimmillaan sijalle 23.

Seuraavaksi menestyneimmäksi ylsi maastohiihtäjä Marianne Niemi, joka voitti veteraanien kisoissa jälleen kolme MM-mitalia. Kultaa tuli Seefeldissä 15 kilometrin perinteisen hiihtotavan kisasta, minkä lisäksi kaksi hopeaa 65–69-vuotiaiden sarjassa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Viime vuonna Niemi saavutti Kanadassa käydyissä MM-kisoissa peräti neljä mitalia: yhden kullan, kaksi hopeaa ja yhden pronssin.

–Kaiken olen voittanut, mitalien määrää voi enää lisätä, Niemi nauraa.

MM-kultamitalit hän on laskenut, niitä on kymmenen.

Ensimmäisen kerran Niemi kilpaili veteraaneissa vuonna 1992 35-vuotiaiden sarjassa. Sen jälkeen tuli työelämäputki ja seuraavat kilpailut olivatkin vasta 2016. Siitä lähtien hän on kilpaillut vuosittain koronavuodet pois lukien.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Rakkaus lajiin on suurin syy, mikä ajaa yhä kilpailemaan sekä tunne, kun on hyvässä kunnossa ja jaksaa.

– Toivottavasti on vielä monet kisat edessä. Hiihto siinä mielessä pehmeä kokovartalolaji, kun se ei kuluta niveliä, Niemi toteaa.

Mäkihypyn veteraanien MM-kisojen kolminkertainen 55–59-vuotiaiden sarjan kultamitalisti Pasi Huttunen ei myöskään päässyt paikalle, mutta HS40-mäestä 65–69-sarjassa MM-hopealle ponnistanut Rauno Komulainen piti mäkimiesten edustusta yllä.

– Kahdeksanyhdeksän vuotiaana aloitin Meijerin mäessä ja tänne asti se on riittänyt.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Komulainen kertoo, että hänellä polvet kestävät vielä aivan hyvin hyppäämistä. Kestävyys on peruja junioriajoilta, jolloin Meijerin mäki piti itse tampata hyppykuntoon.

Neljän vuoden tauon hyppäämiseen on aikuisiällä tuonut muissa hommissa tullut selkävamma.

– Kyllä vielä 70-vuotiaitakin hyppää 90:n mäestä.

Komulaisen henkilökohtainen ennätys on yli 100 metriä Rukan mäestä. Nuorena hän kilpaili kansallisella tasolla ja ensimmäinen veteraanien arvokisamitali tuli vuonna 1991. Kaikkiaan mitaleja kertynyt 26 kappaletta, joista värisuora on olympiamitaleja.

Eräveikkolaiset muistelivat tilaisuudessa 70-luvulla Rukan mäessä sattunutta onnettomuutta, jossa hyppynsä kaatunut Jarkko Manni menehtyi.

Eikö hyppääminen pelota, kun tietää, että pahastikin voi käydä?

– On siinä pieni jännitys, kun odottaa vuoroaan ja seuraa olosuhteita. Puomille päästessä ei enää jännitä, Komulainen vastaa.

Uniinkin huimapäinen laji väistämättä tulee. Silloin Komulainen liitelee Rukan stadionilla yleisön yli.