Pääkirjoitukset

Kuusamon Seudun päätoimittaja Hanna Rautio. Kuva: Jukka Lehojärvi

Ympäristöjulistuksesta oppia kuntalaisille – Roskaamiselle on tultava stoppi

Kuusamon ympäristöjulistus on hieno teksti, joka kannattaa jokaisen lukea. Tästä lehdestä se löytyy sivulta 15. Ympäristöjulistus velvoittaa ihan jokaista kuntalaista, loma-asukasta ja erikseen mainittuna jokaista muuten kunnan alueella tilapäisesti oleskelevaa ihmistä.

Kevään siivoustalkoita seuranneena ja vähän itsekin keskustassa katujen varsilta roskia keränneenä voi todeta, että aika monella ympäristöjulistuksen noudaminen ei ole lähelläkään. Voi vain ihmetellä kuinka sikamaisesti ihmiset kehtaavat käyttäytyä. Heittää nyt roskia maahan, kun monessa kadunkulmassa on roskis! Kenenkään homma ei pitäisi olla kerätä jonkun muun maahan viskaamia roskia.

Roskaamisesta voisi minun puolestani aivan helposti sakottaa. Näin kerättäisiin tuloja kuntaan ja rahoitettaisiin se siivoamistyö, mihin kaupungilla menee nyt veroeuroja.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Onneksi ainakin alakouluissa näyttää olevan vielä voimissaan jokakeväinen tienvarsien siivousperinne. Vaikka toisaalta eihän peruskoulun tehtävä ole opettaa lapsia siivoamaan, kyllä se oppi pitää löytyä ihan kotikasvatuksesta. Mutta kuinka paljon siivoaminen maksaisikaan kunnille ilman pikkukoululaisten apua, aivan hirvittäviä määriä.

Missä asioissa luonnon elinvoimaisuuden puolustaminen tai sen huomioiminen sitten näkyy? Onneksi monessakin, kun asiaa alkaa kunnolla pohtimaan. Nostan esiin kuusi esimerkkiä: Evon uusi jätevedenpuhdistuslaitos on varsinainen ympäristöteko isolla Y:llä. Jospa Torankijärvelläkin olisi nyt mahdollisuus elpyä ennalleen.

Kansallispuistojen kehittäminen ja pienemmässä mittakaavassa muiden retkeilyreittien rakentaminen ovat hatunnoston arvoisia tekoja Metsähallitukselta ja kaupungilta. Luonnosta vieraantuneen ihmisen on huomattavasti helpompi ja turvallisempi lähteä nauttimaan metsästä ja hienoista maisemista opastetuille poluille.

Nature Photo -luontokuvauskilpailu ja luontokuvaaja Hannu Hautala ovat Kuusamon luontopääkaupunkiuden ilmentymiä. Ja nyt nämä pääsevät entistä paremmin esille Hannu Hautala luontokuvauskeskuksessa uudistetun matkailukeskus Karhuntassun yhteydessä. Ei sovi myöskään unohtaa Kuusamotaloa, jonka Kaamosgalleriassa yhden jos toisenkin luontokuvaajan ja taiteilijan teokset pääsevät esille muun kulttuuritarjonnan lisäksi.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kuusinkijoen ennallistamisprojekti on yksi pieni, mutta merkittävä luontoteko.

Ympäristöjulistuksessa puhutaan myös elinkeinoista, joista matkailua pidän tämän paikkakunnan elinvoiman lähteenä. Luontomatkailua voi harjoittaa vain jos on puhdas luonto, jossa matkailla. Sopiiko luontokaupungin imagoon ja luonteeseen kaivostoiminta? Vastauksessa olen samoilla linjoilla Oivangin paliskunnan poroisäntä Juha Kujalan kanssa.